Over Manon Henzen schreef ik al eerder op Kookboekennieuws. Zo hielp ze Janny van der Heijden met het boek  Smaakpalet van de Lage Landen. Een jaar geleden vroeg Rob Bloemendal Manon of ze interesse had om een boek over de culinaire historie van kasteel en landgoed Twickel te maken. Het resultaat is Twickel kookt.

Twickel kookt

Twickel was een zelfvoorzienend landgoed met bewoners uit de hogere sociale klasse. Er waren veel (inter)nationale contacten, tot aan de koninklijke familie aan toe. Manon spitte in de rijke documentatie van het huisarchief: rekeningen, dagboeken, instructies voor het personeel, winkelnotities en natuurlijk kookschriften. Zo is er een kookschrift gestart door Maria van Loon, voortgezet door haar dochter. En een receptenboek van Aleida Strik, de linnenmeid. Isabelle Sloet van Toutenburg tenslotte schreef twee schriften vol tijdens haar verblijf op Twickel.
Naast kookschriften is er veel beeldmateriaal in Twickel kookt te vinden, zoals kaarten, plattegronden, menukaarten en oude botanische prenten. Alle gerechten zijn gefotografeerd op serviezen en met kookattributen van Twickel.

De recepten zijn aangepast aan de keuken van nu, zodat ze maakbaar en smakelijk zijn. Twickel kookt is echter veel meer dan een kookboek. De verhalen brengen de culinaire historie tot leven; van de dagelijkse gang van zaken tot de hoogtepunten. Het boek volgt grofweg de seizoenen met lentesoep als start en eindigt met de destijds luxe en dure chocoladevla. Men leefde op het landgoed immers met wat het seizoen voortbracht. In de zomer bijvoorbeeld werd het tere zomerfruit verwerkt tot moes, jam, gelei en geconfijt fruit. In Twickel kookt vind je dan ook een aantal recepten voor bijvoorbeeld frambozenazijn en moerbeisiroop.

Speciaal voor het boek werd het mechanisch draaispit in de grote keuken in ere hersteld. Het was ruim honderd jaar geleden dat er een hoen aan werd bereid. Wil je zien hoe het kookboek werd gemaakt, neem dan hier een kijkje.

Extra leuk om dat zelf te gaan bekijken! In de oranjerie van het landgoed is de tentoonstelling Twickel kookt te bezichtigen (van 3 juni tot en met 1 oktober 2023). Aan de hand foto’s, menukaarten en couverts van een diner uit de jaren 1950, worden de evidente, maar soms ook subtiele verschillen benadrukt tussen ‘upstairs’ en ‘downstairs’. Waar zou jij willen aanzitten: in de formele eetzaal boven, of in de gezellige bodenkamer beneden?

Het boek is uitgegeven in eigen beheer door de Stichting Twickel en te bestellen via de website van Twickel of via de website van Manon Eet!verleden.

Twickel kookt – Manon Henzen – uitgever Stichting Twickel – ISBN 9789082096446 – €19,90