Ze bestaan echt nog. Mensen die vinden dat Nederland geen eetcultuur heeft. Gelukkig rekent Janneke Vreugdenhil daar direct mee af in het voorwoord van De bijbel van de Nederlandse keuken. En wie niet gelooft dat Nederland een heel afwisselende en rijke eetcultuur heeft kan zich nu laven aan deze fijne nieuwe landen kookbijbel.
Bij het doorbladeren van dit boek kreeg ik een gevoel van thuiskomen na een verre en lange vakantie. De Aziatische keuken is mij lief. De Franse en Italiaanse ook. Maar dit voelt zo vertrouwd. Je eigen bed en badkamer. Dat heerlijke kneuterige gevoel van ‘het was echt fijn maar dit is beter’.

Inkijkexemplaar

Wie een kookbijbel of landenbijbel uitgegeven door Carrera in bezit heeft (en wie heeft dat nou niet) weet dat de opbouw van de boeken hetzelfde is. De eerste hoofdstukken bevatten de bekende How-To’s, een overzicht van ingrediënten, de basisrecepten enzovoort. Snel door naar de recepten! Janneke heeft gekozen voor recepten uit Noord-, Midden-, Zuid- en West-Nederland en daarnaast is er een hoofdstuk Nederland met daarin gerechten die niet specifiek aan een bepaalde streek verbonden zijn. Bij de basisrecepten begint het feest der herkenning al. Vaak zijn dat van die dingen die je al regelmatig maakt maar ook veel ‘oh ja, dat is waar ook’. Zo leert Janneke ons hoe je reuzel uit kunt smelten en de kaantjes daarna oppeuzelt. Maar ook leren we aardappelen te bakken en vanillevla te maken.

En onderschat niet hoe belangrijk zulke eenvoudige recepten in een kookboek zijn. Iedere dag komen er mensen bij die voor het eerst voor een fornuis staan. Trouwens, wij zoeken ook nog weleens hele simpele dingen op en het is goed om te lezen hoe het misschien anders kan dan je gewend bent. Zonder basisrecepten kun je niet vooruit in de keuken. Zo laat Janneke de zelfgemaakte amandelspijs eerst vier dagen rusten in de koelkast want daar wordt het lekkerder van. Nooit geweten!

De Nederlandse keuken is in de loop van de tijd uitgebreid met gerechten die van oorsprong niet Nederlands waren maar dat wel geworden zijn. Zo zien we een recept voor een broodje shoarma en een Turkse pizza en daarnaast patatjes speciaal, joppie, oorlog of stoofvlees. Of kipsaté naast de retromacaroni (oh heerlijk!). Dit jaar maken we de banketletters zelf en zeker ook de puddingbroodjes. Bekende chefs hebben hun geheimen prijsgegeven als het gaat om worstenbroodjes (Robèrt van Beckhoven), spritsen (Rutger Bakt), frikandellen (wie anders dan Danny Jansen) en zo nog een aantal.

Het is een groot feest van herkenning of een nieuwe kennismaking. Erwtensoep, groentesoep met balletjes en karnemelkpuddinkjes met ovenrabarber naast nonnenvotten, riftkoekjes en potstro. Ieder recept is voorzien van extra informatie en een stukje geschiedenis. Zo reis je met een top gids door het culinaire landschap van Nederland en dat mag er zijn! Het is genieten van gerechten die een gevoel van nostalgie oproepen en recepten die je zeker een keer wilt uitproberen. En de mooie smakelijke foto’s mogen ook niet onvermeld blijven. De bijbel van de Nederlandse keuken is in alle opzichten een feest!

De bijbel van de Nederlandse keuken | Janneke Vreugdenhil
Carrera | €33,99
ISBN 9789048847341