Intro
Fruit moet je meestal snel opeten, zeker zacht fruit als frambozen en aardbeien. Maar je kunt natuurlijk ook zelf jam maken. Lisa Bienaimé en Sabrina Delattre geven in het boek zelf jam maken 150 recepten met 50 vruchten voor 4 seizoenen.

zelf jam maken

link naar bol.

Hoewel beide Franse dames niet meer professioneel met jam bezig zijn, hebben ze wel veel ervaring. Bienaimé begon La Chambre aux Confitures en ontmoette banketbakker Delattre met wie ze 10 jaar lang recepten ontwikkelde. Zelf jam maken is dan ook een boek om hun kennis door te geven aan jou.

Vijftig soorten fruit
In het eerste deel komen vijftig soorten fruit aan bod. Ieder met zijn of haar eigen pagina. Welke soorten kies je, hoe bereid je ze en is het fruit hoog of laag in pectine. Dat laatste is handig om te weten vanwege de gelering. Kruisbessen staan er niet in, kastanjes wel.
In de jamgids, het tweede deel van zelf jam maken, kom je alles te weten over verschillende soorten jam (confiture, confit, gelei) en wat je nodig hebt. Grofweg zijn er twee methodes: fruit met suiker tegelijk koken of eerst een suikerstroop maken. Om te weten of je jam klaar is doe je de schoteltjestest.

Jam recepten
Het derde deel staat vol met vruchtencombinaties om het jaarrond de lekkerste jam te maken. Wat dacht je van aardbeien met yuzu, aalbessengelei, peer met earlgreythee, vijg met sinaasappel, groene tomaten of framboos met witte chocolade? Een klein aantal recepten is bestemd voor hartige chutneys en confits.

Recepten met jam
Die zelfgemaakte jam smaakt natuurlijk verrukkelijk op een vers broodje maar je kunt er nog meer mee. Dat wordt duidelijk in het laatste deel van zelf jam maken. Hier komt de banketbakkersachtergrond van Delattre van pas. Lekkere koekjes met jamvulling, zelfgemaakte vruchtenyoghurt, een semifreddo met aardbeien-rabarberjam. Ook hier weer een aantal recepten voor hartige gerechten zoals kerrie-abrikozen marinade voor kip of een bladerdeegtaartje met uienconfit en tijm. Drankjes met jam sluiten het veelzijdige boek af. Maar liefst drie verschillende registers zorgen ervoor dat je snel (terug)vindt wat je zoekt.

Zelf jam maken – Lise Bienaimé & Sabrina Delattre – uitgever Forte Culinair – ISBN9789000398539 – 26,99