De verse week in de Masterchef Keuken brengt teleurstellingen en hoogtepunten. Lees je mee?

Aflevering 9

De maandag aflevering begint met een grote verrassing: de Australische kookdiva Donna Hay is te gast! Ze heeft een mysteriebox samengesteld met tien Aziatische producten die alle tien gebruikt moeten worden in een gerecht. Behalve de basisingrediënten die altijd op de werkbanken staan, mag er verder niets gebruikt worden. Een hele uitdaging. Donna loopt rond in de keuken en veroorzaakt hier en en daar de nodige rode koontjes. Een aantal kandidaten zijn echt een beetje starstruck. Creativiteit was belangrijk in deze opdracht en Olivier, Stella en Frederick doen het ‘t beste. Stella wint uiteindelijk het privilege voor de volgende opdracht.

In de tweede opdracht van de dag moeten ze met een basisrecept van Donna Hay een ander gerecht maken. Stella mag niet alleen als eerste kiezen met welk recept ze zelf wil koken, maar ze mag ook bepalen met welke recepten de andere kandidaten moeten koken. Een uitgelezen kans om één van de medekandidaten uit balans te brengen. Er wordt gekookt met het basisrecept voor ganache, meringue, chilli jam en gnocchi. En dan moet het van basics naar brilliance. Een aantal kandidaten zakt flink door het ijs, met name de twee die met de gnocchi moesten werken. De jury spreekt ook echt even de teleurstelling uit. Uiteindelijk heeft Frederick het ‘t beste gedaan en hij wint een voordeel voor de volgende aflevering.

Aflevering 10

In deze aflevering moet gekookt worden in duo’s. Frederick mag zelf kiezen met wie hij wil koken en de rest wordt ingedeeld. Er staan vier schappen met producten, die één voor één met tien minuten tussenpauze worden onthuld. Het eerste schap bevat groenten. Kies je hiervoor dan mag je ook alleen dat gebruiken, maar heb je wel de meeste tijd om iets te koken. Wacht je tot de laatste dan heb je wel de meeste producten om te gebruiken, maar ook het minste tijd.  Een leuk spelletje, want wie durft het langst te wachten. Deze opdracht levert prachtige, creatieve bordjes op. Het dessert van Stella en Robert wint, vooral het basilicumijs viel in goede aarde. Dat lijkt me inderdaad ook heerlijk en dat ga ik zeker zelf ook eens proberen te maken. De andere zes overgebleven kandidaten moeten koken voor eliminatie.

Er is een nieuwe mysteriebox aangerukt. Deze keer zitten er heel bijzondere maar niet bijzonder mooie producten in. In de ‘uglybox’ zit onder andere hondshaai, lever, schorseneren en inktvis. De opdracht: maak van iets lelijks iets moois en lekkers. De meeste kandidaten slagen daar redelijk goed in. De heren doen het ‘t beste en zijn er volgende week sowieso weer bij. Het gaat tussen de drie dames. Uiteindelijk moet Krista het veld ruimen. Haar gerecht en het gerecht van Laura waren aan elkaar gewaagd, maar op grond van prestaties uit vorige afleveringen koos de jury ervoor om Laura in de volgende aflevering terug te laten komen.

We zijn over de helft van dit seizoen en gaan volgende week verder met 7 kandidaten.