De in Alkmaar geboren en in Rotterdam woonachtige Oanh (spreek uit Johan zonder J) van de gelijknamige blog Oanh’s Kitchen ontdekte een aantal jaren geleden dat ze zich een stuk beter voelde bij het volgen van een koolhydraatarme manier van eten. Ze viel af, had minder last van exceem en haar gevoelige darmen deden weer normaal. Ze deelde haar culinaire belevenissen op haar blog en nu is er het kookboek Koolhydraatarme recepten uit Oanh’s Kitchen.

Het resultaat is een aantrekkelijk kookboek met heel veel recepten en vier complete weekmenu’s. Het eerste hoofdstuk is Crackers & Broodjes en daarin staan 10 recepten die kunnen dienen als vervanging van het dagelijkse “bammetje” zoals Oahn het noemt. Vervolgens krijgen we de hoofdstukken Ontbijt, Lunch, Diner, Tussendoortjes, Desserts, Sausjes en de al eerder genoemde Weekmenu’s. Er wordt veel gebakken met amandelmeel, zonder overigens in te gaan op het feit dat te veel amandelmeel niet goed is voor een mens. Je mag per dag een beperkte hoeveelheid amandelmeel tot je nemen. In totaal liever niet meer dan zo’n 20 gram. Neem je meer dan kan dat een belasting voor je nieren zijn en in combinatie met calcium nierstenen veroorzaken.

Hier en daar wordt er in de recepten olijfolie gebruikt maar veel vaker komen we kokosolie tegen. Het nut van kokosolie is niet duidelijk en wie zich verdiept in de verschillende vetten die wel of niet goed zijn voor de gezondheid zal inmiddels wel weten dat kokosolie niet de voorkeur verdient. Uit dit soort kleine dingen kunnen we afleiden dat de schrijfster van het boek geen voedingsdeskundige is. Overigens  pretendeert ze ook niet dat te zijn.

Voor wie het helemaal niet nodig vindt om koolhydraatarm te eten of met kokosolie te bakken bevat het boek toch veel fijne en lekkere recepten. De crackers en broodjes die gepresenteerd worden als vervangers voor de ‘bammetjes’ zien er allemaal even smakelijk uit en zijn het proberen meer dan  waard. Dat geldt voor heel veel van de gerechten die overigens allemaal voorzien zijn van mooie aanstekelijke foto’s. Weliswaar treffen we ook veel recepten aan die erg gangbaar zijn en die we zo onderhand wel kennen maar toch ook wel gerechten met een originele twist. Ieder recept vermeldt het aantal koolhydraten in grammen en een kleine tip voor nog meer variatie.

Kortom, een smakelijk boek. Niet alleen voor de koolhydraatarme maar zeker ook voor alleseters.

Uitgeverij BjönBooks – €17,99 – ISBN 9789080165403

Koop bij bol.com