Rebekah Peppler heeft een aantal hele mooie kookboeken geschreven en gelukkig is haar laatste boek met de titel Le Sud ook in het Nederlands vertaald. Eindelijk kunnen we haar leren kennen en dat werd hoog tijd ook. Peppler is een Amerikaanse schrijfster en food stylist. Ze woont in Parijs en reist heel graag door Frankrijk. Ze wilde altijd al culinair journalist worden en dat is gelukt want in de meest vooraanstaande kranten en tijdschriften kun je haar artikelen terugvinden. Ze heeft heel wat afgereisd door het zuiden van Frankrijk en onderzoek gedaan naar de echt eigen eetcultuur van dit gebied.

Het was duidelijk dat al dat reizen en soms wat langer verblijven in dat heerlijke deel van Frankrijk een boek zou opleveren. Je kunt ook aan alles zien dat ze er haar hele hart en ziel in heeft gelegd. En niet alleen zij maar ook de mensen waar ze het samen mee gemaakt heeft. Haar vrouw en ex-vriendinnen waren er nauw bij betrokken maar nog veel meer mensen. Le Sud ademt helemaal de sfeer van Zuid-Frankrijk. Voor wie deze streek (meerdere malen) bezocht heeft is iedere foto, ieder recept, ieder verhaal een feest van herkenning.

De recepten vinden we terug in drie hoofdstukken. We beginnen met het hoofdstuk Aperitief waarin drankjes en snacks staan. Daarna volgt de Hoofdmaaltijd onderverdeeld in vlees en vis, granen en pasta, groenten en salades. Het Dessert kan iets zoets zijn maar ook een moderne Provençaalse kaasplank. En waarom eigenlijk niet allebei?
Peppler is een echte lekkerbek met kennis van zaken. Ze schotelt ons de meest geweldige en fijne gerechten voor met veel tips en trucs. We zien klassiekers zoals een Daube Provençale en als extraatje het recept voor een heerlijke macaronade (macaronischotel) voor het geval je een restje van de Daube over hebt.

Het watertanden begint direct al bij de drankjes en snacks. In dat hoofdstuk staat ook een pagina met wijndomeinen die hele goede wijnen produceren. Maar die snacks! Een heerlijke auberginedip, gemarineerde chèvre met roze peperkorrels. Een tarte soleil is een hartige (bladerdeeg)taart met tomaten, crème fraîche, grove mosterd en herbes de Provence. Pastis-kip met venkel gaat hier zeker op het menu gezet worden. Carottes rosées zijn wortels die in lange dunne slierten geschild zijn en daarna gemarineerd worden in een gloeiendheet mengsel van azijn, rosé, honing, knoflook, mosterd en wat kruiden. Smullen!

En zo gaat het maar door en door. Er lijkt geen eind te komen aan al die heerlijkheden. De moderne kaasplank mag tegenwoordig zowel voor als na het zoete dessert op tafel komen en zelfs tegelijkertijd. Zeg nou zelf, een clafoutis van Reine Claude Verte (of andere pruimen) en dan tegelijk de kaasplank.
Ik hoef het, denk ik, niet verder te benadrukken. Le Sud is een fantastisch kookboek.

Le Sud | Rebekah Peppler
Becht / Harper Collins | 34,99
ISBN 9789023017509
Fotografie: Joann Pai
Vertaling: Linda Beukers