Ingekomen persbericht:

Recepten platform Food and Friends organiseert dit jaar, voor de tweede keer, de onafhankelijke Kookboek van het Jaar-verkiezing. Kookboeken blijven ongekend populair, ondanks gedegen concurrentie van alle gratis recepten die gemakkelijk via sociale media, kookshows en culinaire platforms te verkrijgen zijn.

De verkiezing
Na een succesvolle eerste editie, met veel media aandacht, een kleine 20.000 stemmen, en evenzoveel E-magazine downloads, bovendien een samenwerking met de Audax groep (500+ winkels), komt dit jaar een vervolg. Met de Kookboek van het Jaar-verkiezing wil de organisatie kookboeken extra onder de aandacht brengen bij het grote publiek. De verkiezing vindt plaats tussen vrijdag 21 oktober en donderdag 10 november 2022, de belangrijkste verkoopperiode voor culinaire titels.

De vakjury
Ook voor deze editie is een vakjury gekozen bestaande uit verschillende professionals. De jury bestaat uit Sacha de Boer (fotografe), Ellen den Hollander (redacteur koken, eten en drinken AD), Tessa Klosters (coördinator lifestyle Vriendin), Bibi Loomans (culinair redacteur Koffietijd), Bart van Olphen (chef) en Jan-Hein Wierts (productmanager Nederlands Boek – Audax). Zij zullen de titels beoordelen op oa receptuur, maakbaarheid en vormgeving.
Er zijn twee speciale awards voor de beste kookboeken vormgever en -fotograaf. Hun namen staan vaak achterin het colofon maar zij zijn onmisbaar voor het maken van een kookboek en verdienen een plekje in the spotlights.

De prijzen
Alle ingezonden titels doen mee met de publieksprijs. Het boek met de meeste stemmen wordt de publiekslieveling. Daarnaast kiest de vakjury, na uitvoerig koken, recepten checken, wikken en wegen, uit de zes genomineerde titels hét Food and Friends Kookboek van het Jaar 2022.

De data
Vrijdag 21 oktober – start stemperiode voor de publieksprijs.
nb De stemperiode loopt tot donderdag 10 november 23.59 uur.
Zaterdag 22 oktober – de genomineerden voor de vakjury-prijs bekend.
Dinsdag 15 november – prijsuitreiking vakjury- en publieksprijs voor genodigden.

Klik hier om naar de website van Food and Friends te gaan.