Nadiya Hussain is een vrolijke en populaire verschijning. We maakten al eerder kennis met haar in de recensie van het boek Time to Eat.
Zoals je kunt zien in haar kookboeken en kookfilmpjes op Netflix, YouTube of bij de BBC is Nadiya een enthousiast gebruiker van de oven. En het was een kwestie van tijd voor er een kookboek zou verschijnen met de oven als middelpunt. Dat boek is er nu en heeft als titel De oven voor elke dag.

Nadiya heeft voor een originele indeling van de hoofdstukken gekozen. We beginnen met het hoofdstuk Dagelijkse dagen en we zien daarna Verwendagen, Regenboogdagen, Vrolijke dagen, Bakdagen, Buitendagen en uiteraard Feestdagen. In alle hoofdstukken kom je van alles tegen. Zoete baksels, hartige maaltijden, snacks of desserts. De recepten in Dagelijkse dagen zijn duidelijk bedoeld om op drukke dagen snel iets lekkers op tafel te zetten. Dat kunnen pita’s met harissa zijn of oventosti’s. Maar ook een zalmmoussaka of een geroosterde brioche met sinaasappel.

Op de Regenboogdagen heb je wat meer trek in iets gezonds en maken we chilirijst met kip en geblakerde bonen of pastaschelpen met spinazie-panirvulling. Het is, zoals we gewend zijn van Nadiya, een bonte verzameling lekkere gerechten. En alles komt uit de oven. Zelfs als je denkt dat je met een snack te maken hebt dan kan het toch zomaar een hele maaltijd zijn. Dat zien we bij de Keema oventosti’s. Dikke boterhammen met een tussenlaag van pittig gekruid gehakt met allemaal lekkers erdoor. Daarop komt nog een laag kaas. En we leggen ze ook nog op een laag geraspte kaas op de bakplaat. Als ze na een kwartier uit de oven komen dan hoef je er alleen nog een salade bij te maken en het diner of de uitgebreide lunch is klaar.

Wat bij de recepten van Nadiya altijd opvalt is de originaliteit. Nergens heb je het idee dat het een recept is dat je al eerder in een wat andere vorm gezien hebt. Van vrijwel alle gerechten zien we mooie en zeer smakelijke foto’s. Soms met een breed lachende Nadiya die zit te smullen. Dat is ook makkelijk te begrijpen want hoe lekker zal een apenbrood zijn. Dat is een cake die bestaat uit veertig deegballetjes die allemaal gevuld zijn met een Malteser (ja die dus) en overgoten wordt met een kleverig glazuur.

Je moet bij ieder recept wel goed opletten voor hoeveel personen het is. Want soms is het voor vier personen. Maar zes tot acht kan ook. En zelfs twaalf personen zie je hier en daar. En hoe lekker en origineel de hartige recepten van Nadiya ook zijn, je kunt toch wel zien dat zoet een klein streepje voor heeft. Niet zozeer in het aantal recepten maar meer in de uitbundigheid. In het inkijkexemplaar is de index te zien. En een paar recepten en foto’s zodat je een goede indruk van De oven voor elke dag krijgt. Het is een boek om vrolijk van te worden en vooral heel vaak uit te koken. Aanrader!

De oven voor elke dag | Nadiya Hussain
Luitingh-Sijthoff | €32,50
ISBN 9789021035796