Dit keer eens niet een standaard kookboek en gelukkig ook zeker geen dieetboek. Toen #Happyfood op de deurmat viel, merkte ik wat irritatie bij mijzelf toen ik het snel doorbladerde. Weer zo’n influencer dacht ik eerst. Daarom nam ik even een pauze en een paar dagen later ging ik er weer eens rustig voor zitten. Gelukkig maar, want ik ontdekte dat Laura Joosten en ik eigenlijk wel hetzelfde over voeding denken.

We gaan van start met een zeer uitgebreide inleiding waarin we meer over Laura’s verhaal lezen. Dat is prima, maar ik vond de introductie op de achterkant ook wel genoeg als ik heel eerlijk ben. Laura is een klinisch psycholoog en in de medische wereld is ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ vaak de uitgangspositie voor al het handelen. Voeg die gedachte samen met de revalidatie die zij persoonlijk heeft moeten doorstaan en dan snap ik wel wat ze probeert te vertellen met #Happyfood.

Laten we maar snel naar de recepten gaan die pas halverwege het boek beginnen. Eerst gezonde en gezellige ontbijtjes zoals Sizzling Mexican scrambled eggs of Healthy peanut pancakes. Niks mis mee, ga ik zeker ook eens uitproberen. Lekkere lunchideetjes zoals een Quiche met geitenkaas en courgette of Beestig lekkere bagels met zalm of parmaham. Ik krijg al snel het idee dat ik de menukaart van een hip Instagram-waardig restaurant aan het lezen ben. Veel Engelse en marketing benamingen voor de gerechten. Maar laten we daar even doorheen prikken. De gerechten zijn prima in orde, goed op smaak ook. We gaan snel door met een dinner date en krijgen het recept voor bijvoorbeeld een Veggie gnocchi met halloumi en balsamico-tomatensalsa of een Kip pesto penne met broccoli. De zelfgemaakte paprika chips uit de oven in Sneaky gezonde snacks zorgden wel even voor een glimlach op mijn gezicht. De basisrecepten voor onder andere falafel en hummus in het hoofdstuk Bijzondere bijgerechten kon ik ook wel waarderen. Wat ik heel fijn vond is dat de meeste recepten voor 2 personen zijn. Tot slot een duidelijke index op ingrediënt en jawel een heuse bronvermelding! #Happyfood zou zomaar eens een afstudeerscriptie kunnen zijn?

Het is niet echt een boek dat ik voor de recepten zou kopen, daarvoor is het gewoon te simpel. Maar als ik een tiener zou hebben die continu flink feestend in het bier met kapsalons of pizza zat, of wellicht een kind had met emotionele eetproblemen? Dan is #Happyfood het boek wat ik heel liefdevol zou geven. Een goed leven begint nu eenmaal met de juiste voeding en dagelijkse beweging. Dan zou ik er wel in schrijven ‘Van leven ga je dood, maar als je dat een beetje netjes doet dan hoop ik dat het een lang, gezond en vooral heel gelukkig leven mag zijn.’ Een beetje zondigen nu en dan mag best. Een zak friet met mayonaise bijvoorbeeld, dat is waar ik nu ineens heel erg veel zin in heb en wat mij dan voor nu even heel erg happy maakt.

#Happyfood | Laura Joosten
Uitgeverij Lannoo | € 22,99
EAN 9789401479479