De auteurs van het kookboek Bartje Boemboe, Jojo Keller en Bart Eijken delen hun liefde voor de Indonesische keuken. In de winkel van Bartje Boemboe maken Bart en Jojo boemboe’s (fijngewreven kruidenmengsels) volgens de recepten van hun oma’s: geurig, puur en zonder kunstmatige toevoegingen. De (thuis)kok met weinig tijd, geduld of aanleg bestelt de boemboe’s via de website. Maar wie zelf graag aan de slag wil kan met dit boek de boemboe’s zelf maken.
Het begon allemaal heel simpel: Bart vroeg Jojo om hulp bij het maken van een Indonesisch kookboekje. Op haar zoektocht naar familierecepten ontdekte Jojo een familiefoto uit 1926 waar beider oma’s in Semarang samen in de keuken op stonden! Dat kon geen toeval zijn.
Bart vond de Indonesische keuken leuk en lekker en kreeg pas echt de smaak te pakken na het lezen én maken van de recepten die zijn moeder hem gaf. Overal en nergens haalde hij zijn ingrediënten vandaan en probeerde alle gerechten uit op vrienden en familie, wat hem de naam Bartje Boemboe opleverde. Voor Jojo was Indisch eten bekendere kost dan boerenkool, spruitjes met sudderlappen.
De 10 menu’s in dit boek zijn samengesteld uit authentieke Indonesische recepten van zowel Jojo’s als Barts familie, moeders, grootmoeders en zelfs overgrootmoeders. Er worden geen kant en klaar zakjes en pakjes gebruikt. De kruiden zijn over het algemeen in de toko of supermarkt te verkrijgen en veel kruiden en ingrediënten staan met foto, naam en hun gebruik in het boek vermeld. De gerechten komen oorspronkelijk uit Atjeh, Oost-Java, Madura, Bali en een paar uit Amsterdam.

Bartje Boemboe, Jojo Keller & Bart Eijken Aerial Media Company, isbn 9789402600834 € 22,50