Izy HossackIzy Hossack, eenentwintig jaar jong en op Instagram een sensatie met ruim tweehonderddrieëndertig duizend volgers. Door The Times wordt ze de nieuwe Nigella genoemd en dan heb je op je eenentwintigste wel grote schoenen te vullen hoor!

Het Instagram account van Hossack staat vol met de prachtigste foto’s en de recepten vind je op haar website. In haar eerste boek richt ze zich op gezonde, eenvoudige, goedkope en toch lekkere maaltijden voor de beginnende kok. Ze probeert je over de drempel van de keuken te helpen met slimme menu’s en leert je hoe je je ecologische voetafdruk kunt verminderen. Dit laatste gebeurt door minder dierlijke producten te eten en meer gebruik te maken van plaatselijke seizoensproducten.

Quote: ‘Dit boek gaat niet over gezondheidstrends, antioxidanten of rare ingrediënten. Wel over eerlijk, voedzaam en lekker voedsel dat je zowel vanbinnen als vanbuiten laat stralen‘.

Hossack besteedt eerst aandacht aan de basis. Wat heb je minimaal nodig om met haar recepten aan de gang te gaan? Daarna een lijstje met ingrediënten, hoe je ze moet bewaren en hoe je ze moet bereiden. Vervolgens tips over het bewaren van bereide maaltijden. In het hoofdstuk ‘Ontbijt & tussendoortjes’ staan verschillende recepten met geweekte havermout, een wortelbrood en meergranen pannenkoekjes. Uiteraard vind je er ook een aantal smoothies, zelfgemaakte haverrepen en een paar dips om bij je hapjes te serveren.

Via de ‘lichte hapjes’ gaan we naar de ‘grotere maaltijden’ waarbij je kunt denken aan aubergine-linzencurry met kokos, cannellinibonen geroosterd paneermeel & spinazie en bloemkool preitaart met salie. In het hoofdstuk ‘maak je koelkast leeg’ krijg je allerlei tips om te zorgen dat je zo weinig mogelijk restjes weg moet gooien. Dit gaat in de vorm van een aantal basisrecepten die je kunt aan- en invullen met wat je op dat moment in de koelkast hebt liggen.

Hossack heeft ook gezorgd voor ‘zoete lekkernijen’. Voor deze recepten heb je geen mixer of blender nodig, ze zijn allemaal goed met de hand te mengen. Hossack bakt graag met lichte olijfolie en gebruikt bijna nooit boter. Een hele lichte olijfolie heeft ook niet die specifieke olijfolie smaak, dus dat lijkt me een prima alternatief dat ik zeker eens ga proberen. In dit hoofdstuk vind je lekkers als bijvoorbeeld een eenpersoons chocolate-chip cookie, chocolade pinda fudgecake, platte scones en earl grey cupcakes met citroenglazuur.

Bij alle recepten staat door middel van letters aangegeven wat voor soort gerecht het is. De V staat bijvoorbeeld voor vegetarisch, de GV voor glutenvrij en de GS voor geen toegevoegde suikers. Zo kun je in een oogopslag zien met wat voor soort gerecht je te maken hebt.

Het boek van Izy Hossack is heel geschikt voor beginnende thuiskoks met belangstelling voor gezond en lekker eten en die een klein zetje nodig hebben om ook daadwerkelijk zelf aan de slag te gaan. Ben je (nog) niet heel erg met eten en koken bezig, dan zul je sommige ingrediënten misschien niet kennen, maar een goed gesorteerde supermarkt zal alles wel in huis hebben.

Bekijk op bol.com

@IzyHossack – Izy Hossack – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048315291 – €20,00