Dat je gelukkig en vrolijk wordt van chocolade, is een feit. Niet alleen omdat je vanwege de aanwezige vetten en suikers endorfine aanmaakt, maar ook omdat we het eten van chocolade vaak associëren met geluksmomenten uit het verleden, zoals je verjaardag en sinterklaas. Geen wonder dus dat de Duitse chef-kok Andreas Neubauer zijn boek met chocoladerecepten I chocolate noemde, want wie houdt er nu niet van?

De meeste Nederlanders weten er wel raad mee, we eten meer dan 4,7 kilo chocolade per persoon per jaar. Andreas’ landgenoten consumeren het dubbele en de Zwitsers spannen de kroon, met meer dan 11 kilo. Maar in dit boekje gaat het niet over kwantiteit, maar over kwaliteit. Andreas werkt veel samen met sterrenrestaurants en dat merk je. Dit zijn niet zomaar chocoladerecepten, dit is haute chocolaterie. Na een korte uitleg over soorten chocolade en tempereren (een uitdaging voor veel thuiskoks) volgen in hoofdstukken met namen als Sweet Dreams en It’s Cake O’clock een veertigtal hemelse chocoladebereidingen, van koekjes, cake en taart tot sorbetijs en soufflé.

De smaakcombinaties zijn klassiek: veel pure chocolade, af en toe wat wit, met kers, rum, kaneel en noten. De bereidings- en koeltijden zijn soms aan de lange kant, maar moeilijk zijn de recepten niet. Voordeel is ook dat je veel van tevoren kunt maken. Opvallend is het gebruik van dessertrijst, onder andere in kokostruffels en een Schwarzwälder Kirschtorte. Ook gesmolten noga wordt als ingrediënt gebruikt, bijvoorbeeld in de Notenbrownies met stoofpeertjes, of als topping voor de Zoete grissini, die je daarna nog even in kokos of gehakte nootjes dipt. Voor wat extra chique de friemel wordt de Mokkacrème brûlée afgewerkt met flinke flinters bladgoud en bestrooit Andreas zijn Cassis-glühweintruffels met waanzinnig fuchsiakleurig zwartebessenpoeder – dat geeft je gerecht de wow-factor, maar per se nodig is het natuurlijk niet.

De Arretjescake uit dit boek lijkt gelukkig maar weinig op de Hollandse naamgever die vroeger met reuzel of margarine werd gemaakt. In Andreas’ variant gaat een soort chocoladeganache met eieren en kokosvet. De Pittige chocolademelk, met Spaanse peper, rum en specerijen, had de Azteken, die xocolatl beschouwden als een goddelijke gift, zeker kunnen bekoren en veel wintersporters zullen gaan watertanden bij de Choco-schmarrn met appel en cranberry’s. En dan die Chocoladetulband van het omslag, met vanille-honingglazuur… Het moge duidelijk zijn: I love chocolate is een liefdesverklaring aan chocolade. Als je daar nog niet gelukkig van wordt…

Bekijk op bol.com

I ♥ chocolate – Andreas Neubauer – Forte Culinair/Van Halewyck – ISBN 9789491853210  – €14,99

Achtergrond beeld: picjumbo.com