Diner-Een jaar samen aan tafel is geschreven door Johanna Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus. Dat zijn namen die ons in Nederland weinig zeggen en daarom stel ik de dames even aan jullie voor:
Johanna Goyvaerts is foodstylist en culinair journalist in Antwerpen.
Tine Lejeune is eigenaar en uitbater van de ontbijt- en lunchbar Tinsel in Antwerpen.
Barbara Serulus is culinair journalist en schreef (ook samen met Johanna Goyvaerts) al eerder culinaire boeken.
Het boek Diner vertelt ons niets over de dames en voor iemand die ze niet kent kunnen het ook zomaar drie vriendinnen zijn met een hobby. Dat zijn ze ook maar ze weten wel heel goed waar ze over praten.

De opzet van het boek Diner is leuk en vooral handig. Elk hoofdstuk bevat een compleet menu dat je van begin tot eind kunt maken. De gerechten en smaken zijn op elkaar afgestemd. Maar we worden ook aangemoedigd om vooral gerechten uit de verschillende menu’s met elkaar te combineren of een gerecht als lunch op tafel te zetten. Alle recepten en menu’s zijn met zorg en aandacht samengesteld en eindeloos uitgetest. Veel gerechten kun je vooraf maken of voor een groot deel voorbereiden want de dames houden er niet van om tijdens het diner steeds maar in de keuken te staan. Kortom, hier is goed over nagedacht.

Sommige menu’s zijn eenvoudig te maken. Voor de meer geroutineerde hobbykok zijn er ook wat uitgebreidere menu’s. Er zijn tien menu’s met de titels: Vis in ‘t zout, Hittegolf, Kip & bier, Schaal & schelp, Kaas & wijn, Feest, Knollen & kolen, Tofu & co, Daar is de lente en Bijna zomer. Het zal duidelijk zijn dat het hoofdstuk Tofu & co volledig plantaardig is. Het hoofdstuk Feest bevat maar liefst veertien gerechten.  Soms staat er aan het begin van een menu een pagina met meer informatie in zoals Schaal- en schelpgeboden waar we meer lezen over vis en schaal- en schelpdieren. Net als bij Kaas & wijn waar we meer leren over het samenstellen van een kaasschotel. De smakelijke mooie foto’s mogen er zijn en zijn gemaakt door Johanna en Tiny.

Maar genoeg over dat al. Laten we naar de overheerlijke recepten kijken. Het zijn geen standaard gerechten zoals je die vaak genoeg tegenkomt of even op kunt zoeken via internet. Niets daarvan. Als je een menu kiest en dat je gasten voorzet dan scoor je wel punten. Als je de hele inhoudsopgave wil zien (en ja, die wil je zien) kijk dan even naar het inkijkexemplaar op Bol.com. Altijd hulde voor de uitgever die besluit om de inhoudsopgave beschikbaar te stellen voor de aspirant-koper. In dit geval zal het veel hobbykoks over de streep trekken.

En zoals al eerder gezegd, je kunt een gerecht of bijgerecht kiezen en dat bij iets anders serveren. Zo lonkte ik al naar de traag gegaarde varkensschouder met harissa-glazuur. En naar de gepekelde radijzen met gember en chili. Ben je even kwijt waar een recept ook alweer stond? Aan het einde van het boek is er ook nog een ingrediëntenregister. Of je nu een etentje geeft of niet, van Diner zul je nog heel lang plezier hebben. Als je het nu aanschaft kun je nog even wat gerechten proberen voor de feestdagen straks. Een fijn boek.

Diner. Een jaar samen aan tafel. | Johanna Goyvaerts, Tine Lejeune en Barbara Serulus
Luster | €32,50
ISBN 9789460582929