Wel eens gehoord van de oh zo populaire vrijmibo bij een hoop restaurants en kroegen in jouw omgeving? Mocht je hier nog niet bekend mee zijn, het staat voor vrijdag middag borrel. Het idee is om de afsluiting van de week en het begin van het weekend samen met je collega’s en/of vrienden te vieren met een drankje en een lekker hapje. Op vrijdag mag je iets eerder je laptop uitzetten en hebben we wat meer tijd bij zo’n borrel om met elkaar in gesprek te gaan. Gewoon gezellig kletsen over van alles en nog wat. Heerlijk toch? En goed voor de werksfeer! Heerlijke hapjes uit de hele wereld sluit naadloos aan bij dit populaire fenomeen.

Vijftig heerlijke recepten voor kleine hapjes verdeeld over negen hoofdstukken. Antipasti zoals in Italië, Spaanse tapas, Scandinavische aperitiefhapjes, Russische zakoeski, Griekse mezze, Libanese mezze, Marokkaanse aperitiefhapjes, Japanse izakaya-hapjes en Zuid-Amerikaanse aperitiefhapjes. Per werelddeel krijg je zes of zeven verschillende recepten en ieder recept is genoeg voor zes tot acht personen. Sommige hapjes zijn heel bekend zoals de kleine gefrituurde risottoballetjes uit Italië of de Griekse spanakopita, het fameuze bladerdeeghapje met spinazie en feta. Het recept voor een meer verfijnd hapje zoals de delicate Japanse tonijntataki zou niet misstaan als borrelhap bij een sjieke kunstpresentatie. En de gevarieerde Zweedse Smörgås is ook ontzettend leuk om te serveren tijdens een lunch met vrienden.

Per pagina treffen we één recept en een duidelijke foto aan met een serveersuggestie op de pagina ernaast. Er zijn ook genoeg recepten die geschikt zijn voor vegetariërs. Bij ieder recept staat een vermelding van de bereidingstijd en de recepten zijn echt niet moeilijk te maken. Je hoeft natuurlijk niet alleen hapjes te maken voor bij een borrel. Zeker met de drukke december maand op komst zijn kleine hapjes een welkome vervanging van de vele copieuze diners. Een tafel vol met hapjes met als thema zo’n werelddeel en daarnaast een pot thee is prima te doen.

Voor de puristen onder ons wil ik wel even melden dat niet alle hapjes heel erg authentiek zijn ten opzichte van het genoemde werelddeel. Zo krijgen wij bijvoorbeeld het recept voor California maki bij Japan en een Zweedse hotdog bij Scandinavië. Maar dat mag de pret die ik had met het lezen van Heerlijke hapjes uit de hele wereld niet drukken! Deze recepten zijn gewoon toegankelijk voor iedereen. Het boek bevat (borrel)hapjes die heel geschikt zijn voor een breed smaakpallet en simpel bedoeld zijn om je bijeenkomst van heerlijke zelfgemaakte kleine hapjes te voorzien. Leuk voor de komende feestdagen waar wij eindelijk weer met veel vrienden en familie kunnen gaan samenkomen.

Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com met de inhoudsopgave.

Heerlijke hapjes uit de hele wereld | Camille Sourbier
Deltas | €19,95
ISBN: 978-90-447-6095-8
Verkrijgbaar bij de boekhandel en online | €19,95