Een paar maanden later dan gepland, veel boeken worden in China gedrukt, is er Mob Veggie. Ben Lebus is de eigenaar van Mob Kitchen in Engeland. Een platform dat zich richt op studenten en jonge werkenden die gezond, lekker en betaalbaar willen eten. “Feed four for under a tenner” was en is het motto, dus eten voor vier personen onder de tien pond. Het eerste gelijknamige kookboek kwam uit in 2018 en nu is er een vega variant met Mob Veggie. Met drie verse video’s per week op You Tube en insta, gelardeerd met heel veel muziek trekken ze een jong publiek.

Mob Veggie

Mob Kitchen staat voor duurzaamheid. En als je weet dat vleesconsumptie voor bijna 15% van het broeikaseffect zorgt, aldus Ben, dan kies je vaker voor vega of vegan. Mob Veggie kent zes hoofdstukken. Brunch Mob (studenten slapen uit), Verse Mob, Snelle Mob (binnen 30 minuten klaar volgens de inleiding), Easy Mob (te maken in 1 pan), Mob de Luxe en tot slot Fakeaway Mob (vegetarische huisgemaakte variaties op takeway klassiekers). Muziek en eten zijn volgens Mob Kitchen met elkaar verbonden. Dus bij ieder gerecht staat een Spotify code die je kunt scannen: Arbeidsvitaminen 2.0.

Het wordt een stevige brunch met de recepten uit Mob Veggie. Shakshuka met kikkererwten, tortilla’s of taco’s. Goed na een avondje flink stappen. Het Verse Mob hoofdstuk staat vol met salades, soepen en bowls. Hier vind je meer vegan recepten zoals een poké bowl met gegrilde broccoli en tahini.
Wat opvalt is dat de hoeveelheden niet altijd in de ingrediëntenlijst staan, maar (soms) wel terugkomen in de bereidingsinstructie. Goed lezen dus of zelf inschatten. De Snelle Mob zal zeker ook de jonge werkenden aanspreken. Wie wil er nou niet binnen een half uur aan tafel na een dag buffelen? Met een aantal recepten in dit hoofdstuk gaat dat helaas niet lukken. Zo moet de pittige dahl met kokos maar liefst een uur zachtjes pruttelen hoewel er totaal 45 minuten in het overzicht staat. De oplossing? In het weekend voorbereiden en door de week opwarmen (die tip krijg je van mij). De laksa met noedels staat dan wel weer binnen 15 minuten op tafel.

De Easy mob begint goed met vier vegetarische soepen die je allemaal in 1 pan kunt maken, net als de vegan curry of de prei-risotto. Mob de Luxe is zoals de naam al doet vermoeden wat luxer qua ingredienten en ook qua bereiding sta je hier af en toe wat langer in de keuken. De pompoen-spinazie-paprikataart kost je twee uur, hoewel de oven gelukkig het grootste gedeelte van de tijd voor zijn rekening neemt. Sowieso is een oven een fantastische investering en superhandig. Jij ruimt op terwijl de venkel tomaat een goudbruin korstje krijgt door de kaas/broodkruim mix. In het laatste hoofdstuk tref je onder meer zelfgemaakte pizza, gyros en báhn mÍ. Aan toetjes doen ze niet bij Mob Kitchen, dus sla een bak ijs in of -ook lekker- maak een verse fruitsalade als nagerecht.

Mob Veggie is een vlot geschreven kookboek gericht op studenten en net werkenden. De lekkere vega gerechten komen van over de hele wereld maar zijn hier en daar wel wat nonchalant opgeschreven.

Mob Veggie – Ben Lebus – uitgever Citrus – ISBN9789493180024 – €23,95