Er zijn nogal wat soorten citrusvruchten. Citroenen, limoenen, sinaasappels, mandarijnen, kumquats en de hier nu nog onbekende yuzu. Bijna allemaal zijn die soorten ook weer onder te verdelen in ondersoorten met hun eigen uiterlijk en smaak. Catherine Phipps beschrijft in het boek Citrus al die soorten en hun smaken nauwkeurig zodat je een goede indruk krijgt van de desbetreffende vrucht en een betere keus kunt maken welke je gaat gebruiken. Catherine ontwikkelt ook recepten en heeft een geweldig boek afgeleverd boordevol heerlijke gerechten.

Maar we beginnen bij de informatie vooraf want een heleboel zaken zijn van toepassing op meerdere citrusvruchten. Bijvoorbeeld of je ze kunt invriezen of drogen en waar je op moet letten als je ze koopt. Citrusvruchten zijn zowel in hartige als in zoete gerechten heerlijk maar je moet ze wel goed gebruiken. Teveel citroensap in een gerecht maakt het zuur. Dus minder gebruiken of voor een andere citrusvrucht kiezen is dan het devies.

De hoofdstukken die we achtereenvolgens tegenkomen zijn Conserven en inmaken, Soepen, Snacks en voorgerechten, Salades, Hoofdgerechten, Bijgerechten, Desserts, Bakken, Zoet ingemaakt fruit en snoep en Drankjes. Dan volgen de recepten en het water loopt je in de mond als je die ziet. Van hele simpele dingen zoals Met limoensap ingemaakte rode uien of Zoete ingemaakte limoenen tot wat uitgebreidere gerechten. Heldere vissoep met limoensap, citroengras en kokos, Bruschetta met citruslabneh, tuinbonen en za’atar, Citrusrisotto of Gestoofde aardappels en paddenstoelen met citroen en rozemarijn. Heerlijk gebak of een dessert als Citruskaramel. Er staan een paar limonadesiropen en dressings in het boek. Wie iets bijzonders op tafel wil zetten kan kiezen voor Longhaas met szechuanpeper en sinaasappel.

Een aantal gerechten wordt gemaakt met yuzu. Dit is een niet zo heel makkelijk te verkrijgen citrusvrucht uit Japan die minder zuur is dan een citroen en een complexe smaak heeft die in de verte ook doet denken aan andere citrusvruchten. Gelukkig zien we de yuzu steeds vaker in ons land en wie er niet aan kan komen kan ze altijd vervangen door citroen of limoen waar je dan iets minder van gebruikt.

Citrus is een verrukkelijk boek voor liefhebbers van citrusvruchten en zeg nou zelf, wie is dat nou niet? Van vrijwel ieder gerecht maak je met citrusvruchten iets bijzonders. Zomers fris en licht en in de winter warm en kruidig. Op Bol staat een inkijkexemplaar van dit heerlijke boek.

Bekijk op bol.com

Citrus – Catherine Phipps – Good Cook B.V. – ISBN 9789461431691 – €24,95