Jonnie & Thérèse thuisThuis koken als Jonnie Boer en daar een drank bij kiezen volgens het advies van Thérèse. Dat willen we allemaal wel. En dat kunnen we ook want Jonnie en Thérèse verklappen in Jonnie & Thérèse thuis wat zij zoal op tafel zetten als er vrienden komen eten of als ze gewoon samen met de kinderen zijn.
Het boek bevat meer dan alleen recepten. Het is ook doorspekt met verhalen over leveranciers, vrienden, personeel, producten en het dagelijks leven van de makers. Alles is omlijst met prachtige foto’s van Ron Greve. Ook de vormgever Gijs Dragt mag genoemd worden want hij bedacht de hoes om het boek heen. Deze hoes kun je zodanig neerleggen dat het boek er precies inpast en open blijft liggen. De recepten zijn niet alleen van Jonnie zelf maar ook van goede vrienden en dat levert soms verrassende gerechten op. Zoals de Indische spaghetti van Charlotte. De teksten zijn van NRC-journalist Joël Broekaert.

Het boek heeft vijf hoofdstukken die allemaal gelinkt zijn aan dingen die Jonnie en Thérèse jaarlijks ondernemen. Te beginnen met de hazenjacht. Daarna Full Throttle (lees zelf maar waar dat over gaat), sloepvaren, paling roken en als laatste pinxtos. Het is niet zo dat de recepten in deze hoofdstukken persé allemaal iets met de titel van het hoofdstuk te maken hebben. Behalve bij pinxtos. Dat zijn allemaal overheerlijke kleine hapjes. Voor de rest lijkt het een beetje rommelig maar dat is schijn. Want Jonnie en Thérèse zijn en blijven perfectionisten. Alleen mag het thuis allemaal wat losser. De dranksuggesties van Thérèse zijn tips waar je je niet aan hoeft te houden maar die wel de weg wijzen. Vervolgens heb je alle vrijheid om zelf een goede keuze te maken.

boek met hoes

De recepten zijn stuk voor stuk maakbaar voor iedereen. Soms zijn ze zelfs zo simpel dat je in eerste instantie denkt: dat had ik ook kunnen verzinnen. Tot je het recept gaat lezen want dan blijkt er altijd wel een aparte draai aan te zijn gegeven. Jonnie maakt zelfs van halve tomaten met kaas uit de oven nog iets bijzonders. Tomaat met mozzarella is nooit meer hetzelfde. Soms moet je iets meer tijd uittrekken voor een recept maar dan heb je ook wat. De kokossoep met sesam bijvoorbeeld. Of de reestoof, vacherin en spruiten. We krijgen ook nog een aantal heerlijke en bijzondere cocktails om de avond op te fleuren.

Hier en daar zijn er wat mindere puntjes te bespeuren. In het recept platte spaghetti en droge worst (zie ook het inkijkexemplaar op Bol.com voor dit recept) snijden en snipperen we dat het een lieve lust is maar dat de worst in plakjes gesneden moet worden zie je alleen op de foto. Natuurlijk is de doorsnee hobbykok niet dom dus dat komt wel goed.
Wat mij wel stoorde was het regelmatige gebruik van de producten van Jonnie, o.a. zijn Euroma Original Spices evenals de producten van Oos Kesbeke. Het kan zomaar zijn dat deze ingrediënten over een aantal jaren niet meer verkrijgbaar zijn en dan zul je een alternatief moeten bedenken.

Al met al hebben we hier te maken met een erg mooi en origineel kook- kijk- en leesboek dat heel wat keren gebruikt zal worden. Een prachtig cadeau voor jezelf of iemand anders. Aanrader!

Bekijk op bol.com

Jonnie & Thérèse thuis – Jonnie Boer, Thérèse Boer, Joël Broekaert – Uitgeverij WBooks – ISBN 9789462582620 – €29,95