Red.: Zie onderaan voor een glutenvrije en lactosevrije versie. Lees hier de recensie van het boek.

Levine gebruikt voor dit recept spelt. Een meelsoort die, zo ontdekte zij, verrassend goed presteert in sodabrood. In een gist- of desembrood is spelt niet altijd de gemakkelijkste meelsoort om mee te werken.  Spelt is kwetsbaarder dan tarwe en mag niet te lang gekneed worden. Voor het maken van sodabrood is dat geen nadeel maar een voordeel.

Voorbereidingstijd: ca. 25 minuten – Baktijd: 45-50 minuten

Droge mix
250 gram speltbloem, patisseriebloem of Zeeuwse bloem
150 gram speltmeel of volkoren tarwemeel
6 gram baksoda
6 gram zout
5 gram gerookte-paprikapoeder
1,5 gram knoflookpoeder
0,5 gram zwarte peper, vers gemalen

Natte mix
360 gram karnemelk
10 gram appelciderazijn
135 gram rauwe geraspte aardappel
35 gram platte peterselie
20 gram olijfolie

Verder
bakblik van ca. 20 x 11 cm, ingevet en bekleed met bakpapier

In plaats van in een groot bakblik kan het brood ook worden gebakken in twee kleinere bakblikken van ca. 18 x 9 cm of in een muffinvorm voor 12 stuks. Baktijd 25-35 minuten.

Snijd de peterselie, inclusief de steeltjes, fijn.

Verwarm de oven voor op 220 graden C (boven-/onderwarmte).

Zeef boven een ruime kom bloem, meel, baksoda, zout, paprikapoeder, knoflookpoeder en peper. De zemelen van het speltmeel blijven achter in de zeef, voeg deze ook toe.

Meng in een schenkbeker karnemelk, appelciderazijn, geraspte aardappel, fijngesneden peterselie en olijfolie.

Schenk de natte mix bij de droge en meng tot er geen losse bloem meer te zien is en de vulling gelijkmatig door het deeg is verdeeld. Schraap het deeg bij elkaar.

Vul het bakblik en strijk de bovenkant glad met de bolle kant van een natte lepel. Bestrooi eventueel met bloem of meel. Maak met een scherp, nat mes een snee tot op de bodem van het bakblik over de lengte van het deeg. Het deeg kan ook worden ingeknipt met een natte keukenschaar.

Zet het bakblik in het midden van de oven en bak het brood in 45-50 minuten gaar. Dek de bovenkant, als die te snel kleurt, na ongeveer 30 minuten af met aluminiumfolie. Het brood is gaar als een satéprikker die tot in het midden van het brood is geprikt er schoon uitkomt. Til het brood aan het bakpapier uit het bakblik en laat het op een rooster afkoelen.

Glutenvrij
Vervang de bloem en het meel door 250 gram Mix B van Schär en 150 gram glutenvrij Brown Bread Flour van Doves Farm. Voeg dan 75-100 gram meer karnemelk toe. Alle overige ingrediënten en de baktijd blijven gelijk.

Lactosevrij
Vervang de karnemelk door 330 gram plantaardige melk en gebruik 20 gram appelciderazijn. Plantaardige melk is gemakkelijk zelf te maken. Kijk voor de werkwijze op pagina 25. Alle overige ingrediënten en de baktijd blijven gelijk.

Sodabrood uit eigen oven | Levine van Doorne en Freerk Bos
Forte Culinair | €22,50
ISBN 9789462502550