Het kookboek Citrusbijbel van Julia Hulleman

naar bol.

Intro
Julia Hulleman is een veelzijdige duizendpoot op culinair gebied. Ze is receptontwikkelaar en heeft tal van kookboeken geredigeerd. Ze werkt als testkok voor het tijdschrift Delicious. En ze doet nog veel meer. Ze weet ook heel veel over citrusvruchten en ze is er dol op. In haar keuken zijn altijd wel citrusvruchten aanwezig. Geen wonder dus dat zij de auteur is van de Citrusbijbel. Er lijkt geen einde te komen aan de serie kookbijbels die met enige regelmaat verschijnen. Stuk voor stuk zijn ze met veel kennis van zaken en vooral liefde voor het onderwerp gemaakt.

Calamansi
Dat zien we ook terug in Citrusbijbel. We lezen eerst van alles over de vele soorten citrusvruchten die er zijn. Ze zijn gerangschikt volgens de ‘citrusschaal’. Die schaal geeft aan hoe zuur een vrucht is. Van extreem zuur naar zeer zuur en zo werken we toe naar zoet. Voor iedere smaak is er wel een vrucht te vinden. De meeste van de genoemde citrusvruchten kennen we wel maar een aantal is minder bekend. Zoals de Calamansi, de Cedraai of de Ugli. Het zijn vruchten die je bij de groothandel of online kunt tegenkomen. Na de inleiding en de How-To’s gaan we de keuken in en we beginnen met Weeknight Dinners.

Smaakvol
Weeknight Dinners zijn, zo staat in het boek te lezen “Volledige maaltijden met alles waar je doordeweeks behoefte aan hebt: weinig gedoe, geen moeilijke ingrediënten, veel smaak”. En vervolgens stappen we in de wereld van recepten met citrusvruchten. Het is niet zo dat in ieder recept een citrusvrucht een hoofdrol speelt. Vaak geeft het gebruik van zo’n vrucht een gerecht net die opkikker die nodig is. Zoals in de aubergine-katsu met sinaasappel, gestoomde rijst en bosui-koolsalade. Meer dan het sap en de rasp van 1 biologische sinaasappel is niet nodig om een zeer smaakvol gerecht op tafel te zetten.

Porties
Dat geldt ook voor de gepocheerde kip met gember-limoensaus. Die saus kun je ook bij andere gerechten serveren. Vis of grote garnalen zullen ook heerlijk zijn met deze saus dus maak maar gelijk een dubbele portie. Over porties gesproken. We zien dat de meeste recepten uit de Citrusbijbel voor 2 personen zijn. Persoonlijk vind ik dat altijd een pluspunt in een kookboek. Na de doordeweekse maaltijden krijgen we de hoofdstukken Voorgerechten, Hoofdgerechten, Bijgerechten, Nagerechten, Bakken, Drankjes en als laatste Sauzen & condimenten.

Creatief
Soms moet je wel even de hoeveelheden in de gaten houden. Het geweldige recept voor tzatziki geeft een hoeveelheid van 700 gram. Dat is nogal wat maar je kunt het wel een dag of vijf bewaren in de koelkast.
Je zult in Citrusbijbel heel weinig recepten tegenkomen die je misschien al eens eerder zag. Julia Hulleman beschikt over een zeer creatief brein waar erg originele recepten uit tevoorschijn komen. Van Spaanse rijst met chorizo, garnalen, gegrilde citroen en aioli tot bao buns met buikspek in pomelo-karamel. Ook zien we veel vegetarische gerechten. De inmiddels bekende, uitgebreide registers waarin je alles makkelijk kunt terugvinden sluiten deze geweldige kookbijbel af.

Citrusbijbel | Julia Hulleman
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048876204
ISBN e-book 9789048876211