Groenten zijn hartstikke hot en her en der ploppen vegetarische en/of vegan restaurants als paddenstoelen uit de grond. We beginnen de Veganbijbel met het persoonlijke verhaal van één van de oprichters van The Green Happiness, Tessa Moorman Ze legt daarin uit waarom zij zelf, als afgestudeerd diëtiste en voedingsdeskundige, uiteindelijk besloot volledig vegan te worden. Daarna volgt een hoofdstuk over hoe je alle dierlijke producten uit je dieet schrapt en ervoor zorgt dat je toch de voedingstoffen binnenkrijgt die je lijf dagelijks nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan genoeg proteïne en vitamines zoals ijzer en B12. Dan een leuk geïllustreerd hoofdstuk over bijzondere en vaak gebruikte ingrediënten in de vegan keuken. Allemaal heel enthousiast en vlot geschreven en niemand die je hier de les leest. Het is aan jou als lezer om zelf te beslissen of je vegan wilt eten. De Veganbijbel is meer een soort handleiding om je tijdens dat proces zo goed mogelijk te begeleiden.

De bijna 230 vegan recepten die volgen zijn onderverdeeld in Basisrecepten, Ontbijt, Taarten, cakes, muffins en scones, Koekjes, repen en balletjes, snacks, Spreads, sauzen en dressings, Salades en bowls, Wraps, rolls en sandwiches, Soepen, avondmaaltijden, Pizza’s, broden en hartige taarten en tot slot Ddranken en desserts. De recepten zijn heel duidelijk en stapsgewijs. Er is een indicatie voor hoeveel personen het recept is en de  bereidingstijd en een ingrediëntenlijst. Boven het recept zijn er verschillende icoontjes die aangeven of het gerecht glutenvrij is, een éénpansgerecht is of dat het gerecht bijvoorbeeld veel eiwitten bevat. Goede foto’s met een serveersuggestie staan naast de recepten.

Zelf ben ik niet zo’n liefhebber van zoet dus ik begon meteen met een recept uit het hoofdstuk snacks: cauliflower-wings. Bloemkoolroosjes gemarineerd in kokosyoghurt en veel smakelijke kruiden en dan geroosterd in de oven. Echt heerlijk. Bijkomend voordeel voor iemand met een lactose-intolerantie is dat al deze vegan recepten uiteraard plantaardige zuivel gebruiken. Daarna heb ik een paar heerlijke humusspreads voor op brood gemaakt. Er is een duidelijk basisrecept waarmee je naar eigen smaak kunt experimenteren. Leuk dat er ook een heel goed recept in staat voor een vegan ketchup en natuurlijk nog vele andere sauzen. Ketchup die je koopt is niet altijd vegan omdat er weleens worcestersaus en dus ansjovis in gebruikt is. De sandwich met avocado, bacon van knolselderij en zoete-aardappelsaus zou ik heel graag op het menu van restaurants willen zien die een mooi vegan lunchgerecht zoeken. Heel erg blij werd ik van het recept voor een vegan erwtensoep en die gaan wij dan ook dit komende koude weekend uitproberen. Het boek bevat geen enkele vermelding van voedingswaarde of calorieën, ook wel eens verfrissend.

Na het dankwoord van Tessa volgen een handige seizoenskalender voor groente en fruit en een receptenindex. Liever had ik hier een ingrediëntenindex gezien, maar dat was dan ook mijn enige minpuntje. Wat je eigen beweegredenen ook mogen zijn om minder vlees te willen eten, je koopt deze prachtige Veganbijbel van The Green Happiness niet alleen maar om je onder te dompelen in een vegan lifestyle. Het zijn gewoon heerlijke voedzame recepten met veel verse groente die iedereen die ze hier proefde deed zeggen ‘Als vegan altijd zo lekker was, miste ik mijn vlees niet eens’. Voor mij was dat: missie geslaagd!

Veganbijbel | The Green Happiness
Carrera Culinair | €33,99
ISBN 9789048859870