Foolproof recepten voor meer dan 150 makkelijke maaltijden
Het eerste wat je leest in dit boek is dat Dozer een hoofdrol speelt. Aan hem is het behoorlijk grote en zware kookboek van Nagi Maehashi opgedragen: haar hond. Als de combi hond en eten je niet zo aanspreekt, wordt het een beetje lastig, want er zijn weinig hoofdstukken waar hij niet in voorkomt. Dit gezegd hebbende, er staan veel meer recepten in het boek dan hondenfoto’s en echt, Dozer ziet er heel vriendelijk uit.
Wie is Nagi Maehashi?
Naast de liefde voor haar hond is Nagi’s grote passie eten en koken. Misschien zegt de naam Nagi Maehashi je niet zoveel als haar website: Recipe Tin Eats. Deze wordt 500 miljoen keer per jaar bekeken. Ze noemt zichzelf een receptenschrijver, werkt vanuit huis, heeft 5 miljoen volgers op de socials, een team van 10 mensen en een voedselbank: Recipe Tin Meals. Dinner was haar eerste kookboek in 2023 en stond op de bestsellerlijst van de New York Times. O ja, ze woont in Australië. Dat gigantische land waar zo’n beetje alles wat lekker is te verkrijgen is. Gelukkig vertelt ze zelf meer over haar leven, haar manier van werken en over haar voedselbank. En o ja, over Dozer.
Gebruiksaanwijzing
Hoewel ze begrijpt dat je zelf recepten kunt lezen, heeft Nagi een dubbele pagina besteed, gelijk een bonusrecept, aan alle verschillende elementen op de bladzijdes. Er zijn meerdere soorten opmerkingen, verwijzingen, tips over bewaren van restjes en een qr-code. Deze leidt je naar haar website waar je een kookfilmpje en meer tips kunt vinden.
Bijzondere hoofdstukken
De opbouw van het boek zit dicht op Nagi’s huid. Het zijn haar cravings, haar favorieten, Charlie (waarover later meer), haar lievelingssalades en geroosterde groenten. Verder nog snelle recepten, alles in één maaltijden, koken met wat je in huis hebt, waanzinnige weekendrecepten, zoetigheden en bijgerechten. Niks ontbijt, lunch, diner. Gelukkig wel een receptenregister en een register op ingrediënt, dus je vindt altijd wat je zoekt.
Recepten
De recepten gaan steeds vergezeld van een paginagrote smakelijk foto. De eerste in het hoofdstuk Cravings is meteen een schot in de roos: Kip met citroen-knoflookboter. Wie houdt daar niet van? Een paar bladzijdes verder kruidt ze rundergehakt met Aziatische smaakmakers, iets dat een van haar specialiteiten is geworden. Recepten als krokante zalm, championsoep met wilde rijst, Normandische varkensfiletlapjes en garnalencurry met kokos is zomaar een greep uit dit hoofdstuk.
In ‘De snelste recepten’ vind je maaltijden die binnen 15 minuten op tafel staan. Halloumiburgers, pasta met feta & asperges en Koreaanse noedels met kimchi geven je toch wel een indruk van hoe divers de recepten zijn toch? Dit geldt precies zo voor de volgende hoofdstukken.
Charlie
Ik beloofde je terug te zullen komen op dit hoofdstuk. Charlie is niet een andere hond, maar een Chinese woksaus. Correctie: Nagi’s eigen populaire, veelzijdige Chinese woksaus. Op veler verzoek een heel hoofdstuk met Charlie in de hoofdrol. Ze gebruikt ‘m als saus en als basis voor alle gerechten die je met eetstokjes eet. Je kunt Charlie lang bewaren in de koelkast, dus maak gelijk een heel potje.
Ook alle andere hoofdstukken staan tjokvol zeer maakbare recepten. Met als uitschieter de Waanzinnige weekendrecepten, voor als je eters krijgt of gewoon wat meer tijd hebt. Het hoofdstuk Bijgerechten is ook heel fijn. Hier word je getrakteerd op allerlei dressings, salades, tafelzuren, toepassingen met rijst en brood en purees van aardappels, bonen en erwten. Allemaal dingen die een tafel net iets meer inhoud geven.
Tot slot
Als alle recepten geweest zijn, is er een fijne pagina met kerntemperaturen voor diverse soorten vlees en vis en een woordenlijst (daar word je naar verwezen bij een recept) met ingrediënten, termen (bijv. kamertemperatuur) en soorten pannen.
Recipetin Eats – Vanavond is een heel zwaar groot kookboek, met slappe kaft, waardoor het fijn blijft openliggen op je aanrecht. De recepten zijn stapsgewijs opgebouwd en heel goed te volgen. Nagi Maehashi wordt met dit kookboek met Foolproof recepten voor meer dan 150 makkelijke maaltijden, misschien ook hier wel een household name. En Dozer? Daar ben je aan het eind van het boek dikke vriendjes mee!
Vanavond | Nagi Maehashi
Unieboek Het Spectrum | €32,99
ISBN 9789000399161
Fotografie: Rob Palmer en Nagi Naehashi
Vertaler: Kim Steenbergen