Desserts met allureEr is niets mooier dan een fijn diner afsluiten met een dessert dat niet alleen erg lekker is maar er ook nog eens prachtig uitziet. Dat is de ultieme afsluiting van een etentje.
Maar ja, hoe doe je dat? Moet je dan ingewikkelde recepten doorworstelen met alle risico’s van dien? Nee, dat hoeft helemaal niet.
In het boek Desserts met allure wordt het in de eerste 10 pagina’s haarfijn uitgelegd. We beginnen met de Anatomie van een dessert op een bordje. Een dessert kan uit drie elementen bestaan. Een krokant deel, een fruitig en een romig element. Vervolgens is het de kunst om die drie elementen zo mooi mogelijk op het bord te presenteren.

En eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk als je het stap voor stap en vooral met een goede voorbereiding doet. Het lijkt allemaal veel ingewikkelder dan het is. Natuurlijk moet een dessert met veel zorg worden gemaakt. En dat kan veelal vooraf. Het opmaken van het bord is de laatste stap en die kan op het laatste moment gedaan worden. Het is wel goed als je je eerst verdiept in het opbouwen van desserts en de basisrecepten. Een keer proefdraaien kan helemaal geen kwaad en is zelfs aan te raden.

Na 6 korte hoofdstukken die ons de basisregels leren van een dessert met allure volgen 34 recepten en uiteraard de foto’s van heerlijke en oogstrelend mooie desserts. Sommige zijn in één kleur. Of er zijn er met drie contrasterende kleuren. Dat zijn ook dingen die we in de eerste hoofdstukken geleerd hebben. Bij ieder recept staat precies welke ingrediënten  en keukenapparatuur je nodig hebt. Het is verstandig om het recept eerst goed door te lezen want soms kan het eenvoudiger. Zo zien we bij de “Schwarzwald anders” dat de kleine chocoladecakejes in de magnetron worden gebakken. Maar ja, je kunt ook kant en klare chocoladecakejes kopen of ze in de oven bakken.

Zo kun je natuurlijk bij ieder recept je eigen variaties bedenken. Maar de opbouw en het gebruik van kleur zijn wel bepalend voor het eindresultaat. De Blauwe bessen en hangop van kwark en krokante koekjes lijkt heel gewoon maar wordt een kunstwerk als je de opmaak ziet (zie inkijkexemplaar op Bol.com). Het Mango en kokos dessert is zo mooi dat je er vast eerst alleen maar naar wilt kijken. De “Tirami…zo” is echt simpel te maken en deze kun je zelfs enkele uren vooraf al helemaal klaarzetten.

Een boek waar je heel veel van leert en vooral nog lang plezier van zult hebben. En voor de prijs hoef je het niet te laten. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com.

Bekijk op bol.com

Desserts met allure – Emilie Guelpa – Forte Culinair – ISBN 9789462501805 – €14,99