Link naar Bol.com

De authentieke Braziliaanse keuken is weer zo’n mooi deel uit de ‘landenserie’ van Uitgeverij Deltas. Al eerder bespraken we een aantal delen. De opzet van deze kookboeken is hetzelfde en herkenbaar en ze vormen een prachtig geheel in je kookboekenkast. De authentieke Braziliaanse keuken is geschreven door Vania Ribeiro Ihle die in Brazilië is geboren en er ook lang woonde voor ze naar Duitsland verhuisde. Ze heeft de kookkunsten geleerd van haar moeder en oma en duidelijk goed opgelet want we zien een heleboel fijne recepten. Maar het boek begint met wat informatie over het land.

Brazilië is een groot land met meer dan 212 miljoen inwoners en door de enorme oppervlakte heeft het land verschillende klimaatzones. Wat weer tot gevolg heeft dat er verschillende eetculturen zijn. Er zijn een paar nationale gerechten die in het hele land gegeten worden en met die recepten beginnen we. Als eerste zien we een bonenschotel met de naam Feijoada. Een stevige maaltijd voor 10 personen.
Een echte klassieker is het gerecht Farofa oftewel Geroosterd maniokmeel. Nu zul je wellicht denken “wat is maniokmeel”. Dat is cassavemeel en dat is ook in Nederland goed verkrijgbaar. Het wordt in meer gerechten gebruikt.

Tussen de hoofdstukken door krijgen we ook steeds wat informatie over bijzonderheden van het land en de inwoners. Zowel deze interessante informatiepagina’s als de recepten zijn voorzien van mooie foto’s. Zoals al gezegd beginnen we met de Nationale gerechten en daarna komen de Dranken & verfrissingen. Vervolgens zien we de hoofdstukken Fingerfood & voorgerechten, Soepen & salades, Hoofdgerechten en als laatste Desserts & taarten.

De Braziliaanse keuken is zeer gevarieerd en we zien de heerlijkste recepten aan ons voorbij trekken. Van een sambal met rode uien, tomaten en kruiden tot kipkroketten met roomkaas. Of een bonencrèmesoep en daarna een Braziliaanse aardappelsalade die in niets lijkt op de ons bekende salade. De hoofdgerechten zijn stevige schotels zoals garnalen in kokosmelk met cashewnoten of kalfskoteletten met bonenpuree, rijst en gefrituurde bananen. Ook wat de zoetigheden betreft kun je met De authentieke Braziliaanse keuken uit de voeten. Ik durf te stellen dat iedereen die dit boek heeft wel een keer de bananencake met kaneel zal maken. En zeker ook de karamelpudding.

Wie weleens het gevoel heeft in de keuken steeds in hetzelfde kringetje rond te draaien kan daar met De authentieke Braziliaanse keuken zeker aan ontsnappen. In het inkijkexemplaar kun je de hele index zien en die zal je aangenaam verrassen.

De authentieke Braziliaanse keuken | Vania Ribeiro Ihle
Deltas | €32,95
ISBN 9789044763652