De keuken van CorsicaCorsica is een eiland in de Middellandse zee. En niet zomaar een eiland. Tot 1991 was het een regio van Frankrijk maar vanaf mei van dat jaar kreeg Corsica een speciale status met meer macht dan de regio’s op het vaste land. Het ligt dichter bij Italië dan bij Frankrijk en Sardinië is maar 12 kilometer verderop. Het is een ruig eiland met veel bergen en heeft 300.000 inwoners. Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten. Corsica heeft zelfs een eigen taal al spreekt men voornamelijk Frans en Italiaans.

De keuken van Corsica vertelt ons dat het eiland het rijkste gastronomische erfgoed van Frankrijk heeft en het boek De keuken van Corsica laat dat uitgebreid zien. We lezen o.a. over het Corsicaanse varken, de kazen die er geproduceerd worden, de producten uit de zee en uiteraard de Corsicaanse wijnen. Bij alle zaken die voorbijkomen staat een portret van een inwoner die alles weet over het desbetreffende product. En zijn er de uiteraard recepten. Veel recepten en prachtige foto’s.

Het is logisch dat in een kookboek als dit ingrediënten gebruikt worden die Corsicaans zijn. En het is dan ook te verwachten dat niet al die ingrediënten even makkelijk verkrijgbaar zullen zijn in ons koude kikkerland. Maar veelal is een alternatief snel gevonden en ook de recepten voorzien daar vaak in.  Alle hoofdstukken beginnen met informatie over een product, daarna een portret van een producent of kenner, dan nog een stuk informatie en daarna de recepten. De hoofdstukken zijn Het Corsicaanse varken, Vlees, Kaas, Producten uit de zee, Fruit en Groenten, Desserts, Kennis van (bij)zaken en Corsicaanse wijnen.

De gerechten zijn te vergelijken met het ruige Corsicaanse landschap. Geen verfijnde liflafjes maar stoere kost vaak voor 6 personen. Grote schotels en altijd ruimte voor nog een portie. Een stoere stoofpot van schenkel of Bonen met worst. Langoest geflambeerd in brandewijn of een Tartaar van dorade met olijven, citroen en venkel. Ook de desserts mogen er zijn. Citrussalade met saffraan of Gebakken eiervla met kastanjemeel.

De keuken van Corsica is een groot, dik en zwaar boek boordevol informatie. Wie ooit op Corsica geweest is zal zeker heimwee krijgen en wie er nog niet geweest is kan zich met dit boek goed voorbereiden en vast genieten. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com waar je wat recepten kunt zien.

Bekijk op bol.com

De keuken van Corsica – Nicolas Stromboni – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059567511 – €24,95