Philippine van der Goes heeft een voorliefde voor het inmaken en bewaren van groente en fruit en die voorliefde heeft ze vastgelegd in het boek Jam & zuur. Philippine heeft verstand van het maken van kookboeken want ze werkt als freelancer voor verschillende culinaire uitgeverijen waar ze haar medewerking verleent aan het maken van kookboeken als receptschrijver, auteursbegeleider of projectmanager. En dat alles naast haar mooie en populaire blog Liefde voor lekkers vol met heerlijke recepten. In het voorwoord van het boek noemt ze de conserven die ze maakt Geluk in een potje en wie ook gegrepen is door het inmaakvirus zal dit herkennen. Niets mooier dan een hele rij kleurige potjes met smakelijke inhoud op de voorraadplank te zien staan. En als culinair cadeautje altijd een voltreffer, zo’n zelfingelegde groente of overheerlijke jam.

Na het voorwoord krijgen we de hoofdstukken Handige info, Conserveermethodes, Voorbereiden en bewaren, Wat stop je in een potje en Benodigdheden. Sla deze inleidende hoofdstukken niet over want ze staan bol van de kleine tips en trucs die zelfs voor de doorgewinterde inmaker nog nieuw kunnen zijn. Een lijstje met wat er fout kan gaan en hoe dat gekomen is volgt daarna en voor we naar de recepten doorstomen krijgen we nog een handige seizoenskalender.

Over de verdeling van de recepten in het boek is goed nagedacht. De hoofdstukken gaan allemaal over een bepaalde groente of fruit. We beginnen bijvoorbeeld met het hoofdstuk Bloemkool. Daarna volgen Ui & knoflook, Venkel, Komkommer en vervolgens Limoen. Wat nu als je van een bepaald product zowel een chutney als een jam kunt maken? Is dat niet onhandig terugzoeken? Nee, want achterin het boek staan alle recepten in een index op het soort eindproduct gesorteerd. Dus alle Jamrecepten bij elkaar en alle Zoetzuur pickles en daarna is er ook nog eens een register waarin je op product kunt zoeken. Je vindt derhalve altijd heel snel terug wat je zoekt. De foto’s in deze stevige hardcover zijn mooi maar soms met wat veel ‘wit’ hetgeen hier en daar een beetje schel aandoet.

De recepten zijn origineel en heel vaak bijzonder en er is, in tegenstelling tot veel andere conservenboeken, veel aandacht voor groente. Naast alle zoetigheden treffen we veel Chutneys & Relish en Zoetzuur & Pickles aan. En behalve de overbekende aardbeienjam (die uiteraard niet mag ontbreken) staan in het boek ook recepten voor Worteljam met kardemom en sinaasappel, Ingelegde gegrilde groenten, Venkelpickles met dille en sinaasappel, Zure komkommers met dragon, Lemon curd met tijm maar ook een Sambal badjak en Frambozen-chocopasta met lavendel en nog heel veel meer.

Een uitermate inspirerend boek en een must voor wie ook blij wordt van een plank vol met kleurige smakelijke potjes vol geluk.

Jam & zuur – Philippine van der Goes. Uitgeverij Carrera €25,–

Koop bij bol.com

Klik hier voor het recept voor Worteljam met kardemom en sinaasappel bij Culinette.