Link naar Bol

Jelle Beeckman is niet alleen chef bij Njam TV maar ook te lezen op de digitale krant HLN en te horen op de Belgische radio 2. F*ck granola is zijn vierde kookboek. Onder de naam The Messy Chef vind je hem op zijn Instagramaccount. Deze bijnaam kreeg hij ooit van zijn vriendin.
Jelle Beeckman houdt van streetfood en van gerechten met een verhaal. Regeltjes zijn aan hem niet besteed en hij beschouwt de keuken als zijn speelzaal. Hij kookt met veel gevoel, werkt met kruiden en zijn kookstijl is speels met gebruik van weinig materiaal.

F*ck granola heeft niets te maken met granola maar is een pleidooi voor echt eten. Het boek gaat tegen de stroom in van het quinoa- granolatijdperk en gaat over koken en eten waar je echt zin in hebt. In F*ck granola staan de 60 favoriete recepten van Jelle Beeckman. Stevig gekruid en een allegaartje aan smaken en texturen.
De ingrediënten die je nodig hebt zijn over het algemeen goed te vinden in de meeste supermarkten of anders online te bestellen.

Hoewel Jelle Beeckman niet van het meten en wegen is, heeft hij zich wel verdiept in het maken van goede pizza’s, foccacia’s en naanbrood. Het gaat bij hem om kwaliteit en bij het maken van de perfecte pizza komt zijn doorzettingsvermogen naar boven.
F*ck granola is mooi gemaakt, duidelijk geschreven en heeft mooie foto’s. De recepten zijn herkenbaar en goed toe te passen voor als er vrienden komen eten. Want dat is waar Jelle Beeckman van houdt. Gezelligheid aan tafel en het delen van eten.

Een paar recepten die mij opvielen zijn:
Krokante rice krispies als een snack voor het einde van de dag of in de avond. Maar het is een gerecht dat ook goed te gebruiken is om bijvoorbeeld je kip mee te paneren. Het is gepofte rijst die je kant en klaar kunt kopen en die je op smaak maakt met wat olie in de pan en zout en paprikapoeder. Maar ook andere kruiden zoals garam masala of za’atar doen het hier goed in.

Een grote pan pasta met geroosterde pompoen op tafel zetten voor als je vrienden op een zaterdagmiddag langskomen? Ik zie het zo voor me en zeker bij het zien van de foto. Je krijgt spontaan zin om het gerecht te gaan maken. Moeilijk is het niet, maar lekker wel.

Het overkomt ons allemaal weleens dat je dat je veel porties pastasaus in de vriezer hebt liggen, nog over van die keren dat je pasta at en het zonde was om de overgebleven saus weg te gooien. Jelle geeft een leuk recept om dit eens op te maken. Zoals croque lasagne die je klaar kunt maken in de oven. Het is een gerecht met dikke plakken brood, restjes saus, bechamelsaus en kaas. En het is heerlijk om te eten in alle seizoenen van het jaar. Op een lekkere voorjaarsdag buiten in de zon, maar ook bij de kachel als het koud is.

Nog een bijzonder recept dat je in F*ck granola vindt is een croque met gebakken plakken knolselderij, spinazie, tijm en gruyère.
Tomaten en druiven combineren, hoe lekker is dat. In F*ck granola vind je een recept voor een dipschotel met verse kruiden, balsamico en parmezaanse kaas die binnen 15 minuten klaar is. Lekker bij een borrelplank of een stevige kom soep. En heb je weleens een eitje gebakken in kokosmelk? Ik niet en ik zag dit recept van Jelle voorbijkomen in het boek. Met knoflook, chiliolie, lente-ui en gehakte pinda’s. Wat een lekkere smaken bij elkaar.

Een leuk boek voor als je houdt van gezelligheid aan tafel en graag je gerechten deelt met anderen.

F*ck granola | Jelle Beeckman
Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts | € 29,99
ISBN 9789464759839