De smaak van TexelWie ooit op Texel is geweest keert er altijd weer terug. Het grootste waddeneiland van Nederland heeft een aantrekkingskracht die door weinigen te weerstaan is. Texel heeft zoveel te bieden dat iedereen er wel iets van zijn gading zal vinden. De natuur is divers en prachtig, de culinaire geneugten zijn er volop en ook wie rust en stilte zoekt zal dat op Texel zeker vinden.
Annette van Ruitenburg (recepten), Ruth de Ruwe (foto’s) en Tanja van den Berge (teksten) nemen ons in het boek “De smaak van Texel” mee het eiland over om kennis te maken met natuurkenners, producenten, ondernemers en creatievelingen die Texel maken tot wat het is. Een eiland vol smaak en geur waar iedereen zich thuis voelt.

We kennen de dames al van o.a. het boek “Zilt Zoet Zeeland” en ook nu weer is er een prachtig boek afgeleverd. Uiteraard heel veel foto’s van eilandbewoners, bezoekers, natuur in al zijn schoonheid en vanzelfsprekend van de producenten en ondernemers en hun producten. Het eindresultaat van de recepten is al even fraai op de foto gezet.
Het zou me niet verbazen als zelfs de bezoekers die heel vaak op Texel komen in dit boek zaken ontdekken waarvan ze niet wisten dat ook die op het eiland te vinden zijn.

En dan de recepten. Niet alleen oogstrelend mooi maar vooral ook een ode aan de smaken van Texel. We zien dan ook heel veel ingrediënten die specifiek van het eiland komen. Uiteraard kun je die thuis vervangen door ingrediënten die in je eigen buurtwinkel verkrijgbaar zijn. Want een mens is nu eenmaal niet het hele jaar door op het eiland tenzij je er woont natuurlijk. Het loont vast de moeite om bij een bezoek een aantal speciale ingrediënten mee naar huis te nemen of om er ter plekke mee te koken.

We richten even de schijnwerpers op een paar van de recepten. Er staan een aantal recepten in die voor de thuiskok niet heel simpel zijn. Maar afgezien van die recepten blijft er nog genoeg over. Zoals Uientaartjes met vijg en blauwe kaas, Tiramisu van aardbei, Honingkwarktaart met Texelse speculaas en cranberry, Lauwwarme salade van courgette met cantharellen of Rilette van ganzeborst.

En tussendoor steeds weer een kennismaking met ondernemers, leveranciers en producenten. En bij het zien van de foto’s steeds weer die herkenning. Plaatsen waar je geweest bent of plaatsen die je zeker nog wilt bezoeken. Een prachtig boek! Er staat een heel mooi inkijkexemplaar op Bol.com waar je een goede indruk krijgt van “De smaak van Texel”.

Bekijk op bol.com

De smaak van Texel – Annette, Ruth en Tanja – Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059568471 – €39,95

Note: De smaak van Texel is een geheel herziene versie van het eerder verschenen boek uit 2007.