Alledaagse recepten uit Singapore
Intro
In het kleurrijke kookboek Agak Agak laat Shu Han Lee ons kennismaken met “Alledaagse recepten” uit Singapore. Shu Han Lee is receptontwikkelaar en auteur van het kookboek Chicken and Rice. Ze heeft ook een eigen sausbedrijf met de naam Rempapa Spice Co. Op de website van het bedrijf vind je een verzameling recepten en kun je al een beetje kennismaken met de manier van koken van Shu Han Lee.
Zintuigen
Agak Agak is koken met gebruik van je zintuigen en ervaringen. Dat noemt men in Singapore Agak Agak en Shu Han Lee moedigt de lezer aan om op deze manier te koken.
De hoofdstukken zijn afgestemd op de favoriete manier van eten van de Singaporezen.
Het eerste hoofdstuk gaat over rijst als bijgerecht. Vervolgens bevatten de hoofdstukken 2-5 gerechten die je met rijst kunt eten. Gerechten zoals curry’s, bouillons, roerbakgerechten en bijgerechten. Daarna gaan we door met eenpansgerechten die geen bijgerechten nodig hebben. Lekker en snel.
Smaakmakers
In Singapore is men ook dol op snacks dus ook daar is een hoofdstuk aan gewijd. Lekkere hartige hapjes maar ook de zoete krijgen aandacht.
Men vindt het niet onbeleefd om aan tafel het eten verder op smaak te brengen met allerlei smaakmakers. In hoofdstuk negen treffen we dan ook veel sauzen en toppings.
Na een uitgebreide inleiding over de keuken van Singapore, de benodigde ingrediënten en de verhuizing van Shu Han Lee van Singapore naar Londen, met alle culinaire gevolgen van dien, stappen we de keuken in en gaan we koken.
Grotere porties
We starten met de curry’s en dat zijn er nogal wat. De verschillen tussen de ene curry en de andere zijn groot. Zoet, mild en gekruid of geurig en gelaagd. We worden aangespoord om de kruidenpasta’s zelf te maken. Je kunt ze gemakkelijk invriezen en vooral ook gebruiken voor veel meer dan alleen een curry. In een marinade bijvoorbeeld of door een roerbakgerecht. Het is dus de moeite waard om de kruidenpasta’s in wat grotere porties te maken.
Een feest
Dit is echt zo’n kookboek waar je eindeloos en met veel plezier doorheen blijft bladeren. Kleurrijke foto’s en tekeningen sieren de pagina’s. Watertanden doe je zeker bij alle gerechten zoals gestoomde aubergine met cherrytomatensambal of kleverige ketjap-kippenvleugels met limoen. En wat te denken van een atjar van groenten, ananas en geroosterde pinda’s. Het is allemaal even heerlijk. Waar je op moet letten is voor hoeveel personen een recept is want dat verschilt nogal.
Na alle heerlijkheden sluiten we af met een register op ingrediënt.
Agak Agak is een feest van klassieke en moderne Singaporese recepten. Een aanrader.
Agak Agak | Shu Han Lee
Carrera Culinair | €32,99
ISBN 9789048876129
Vertaling: Julia Hulleman en Yulia Knol

