Intro
Er verschijnen de laatste tijd behoorlijk wat kookboeken uit de ‘Ottolenghi school’. Zo ook Bakgeluk van Helen Goh. Al eerder schreef ze mee aan Sweet en Comfort en werkte ze als receptontwikkelaar bij Yotam Ottolenghi.
Waarom is bakken zo belangrijk om betekenisvolle momenten in het leven kracht bij te zetten? Dat is de hoofdvraag die Helen Goh in Bakgeluk onderzoekt via 100 recepten. Niet zo gek als je bedenkt dat Goh naast een fantastische taartenbakker ook psycholoog is.
Bakken is geluk
In de inleiding licht ze dat nader toe. Over de hele wereld is bakken verweven met eeuwenoude tradities. “Of je nou soms of regelmatig taarten en toetjes maakt, als je je mouwen oprolt en de beslagkom tevoorschijn haalt, doe je dat om veel meer redenen dan alleen het maken van iets eetbaars.”
In zeven hoofdstukken komt de zingeving van bakken aan bod. Geven, ontvangen & delen, Voeden, Vieren, Ritueel & traditie, de titels van de hoofdstukken geven het al aan.
Wereldwijd
Per hoofdstuk licht Helen Goh een en ander toe over het geven en ontvangen van cadeaus, verbondenheid en het markeren van momenten, tradities en rituelen. Maar ook zonder deze bijzondere en diepere laag is Bakgeluk een prachtig receptenboek vol zoete lekkernijen (en af en toe iets hartigs).
Schrik vooral niet van terug voor twee pagina’s met bereidingbeschrijvingen. Het resultaat van de verschillende onderdelen leidt tot bijvoorbeeld Ottolenghi’s citroen-labneh taart ter ere van het twintigjarig bestaan van de eerste Ottolenghi winkel. Of een vegan versie van sticky dadelpudding met miso-butterscotch en vanilleijs.
De baksels hebben hun wortels in Azië (Helen heeft Chinese roots en is geboren in Maleisië), Australië (waar ze opgroeide), Engeland (waar ze woont) en de rest van de wereld (veel van haar internationale vrienden). Recepten komen uit de tijd dat ze in Melbourne een eigen café had, toen ze bij restaurant Donavans werkte en bij Ottolenghi in Londen.
Verrassend gebak
Helen Goh is niet voor niets hoofd receptontwikkelaar geworden. Vaak geeft ze traditionele gerechten of bestaande recepten een eigen draai. Bijvoorbeeld door in Nigella Lawson’s chocolade-Guinesscake het bier te vervangen door gemberbier, of een Wimbledontaart te bedenken met groene matchathee en aardbeien.
Aziatisch melkbrood krijgt een laagje aardbeienglazuur, rabarber wordt in kleine stukken in mozaïek gelegd (beter te portioneren!) en de Australische kerstpavlova met zomerfruit wordt hartje winter in Londen een versie met cranberry’s en diepvriesframbozen.
Laat je verleiden
Door heel Bakgeluk heen wemelt het van de tips. Bijvoorbeeld hoe je een zompige bodem voorkomt, waarom je overhangend deeg pas na het bakken moet afsnijden of waar je specifieke ingrediënten kunt kopen. Koekjes, taarten, desserts, stengels en hartig gebak, zelfs een enkele glutenvrije of vegan variatie komt voorbij in de 100 recepten.
Laat je verleiden om de keuken in te duiken, deel het resultaat met vrienden of familie en ervaar Bakgeluk zelf.
Bakgeluk – Helen Goh – uitgever Fontaine – ISBN9789464043945 – €34,99
Vertaling: Aniek Njiokiktjien

