Het kookboek Comfort van Yotam Ottolenghi

Link naar inkijkexemplaar op bol.

Een kleurrijk boek is het geworden: Ottolenghi Comfort. Niet alleen door de omslag, maar ook door de samenwerking met Helen Goh, Verena Lochmuller en Tara Wigley. Mensen met verschillende achtergronden, herinneringen, reiservaringen en ga zo maar door. Met behulp van al deze ingrediënten is een rijk palet aan troostrijk voedsel verwerkt tot mogelijke nieuwe klassiekers. Eten dat nostalgisch, vernieuwend, vertrouwd en ook verrassend kan zijn.

Met Comfort wordt hier duidelijk niet ‘quick fix’ comfortfood bedoeld. Maar wel comfort in elke andere zin van het woord. Wat eet je, waar, met wie, hoe en waarom. De antwoorden op deze vragen kunnen van belang zijn voor jouw persoonlijke gevoel bij comfortfood. Soms is dat gewoon een hartverwarmende bowl noedels in je eentje op de bank, een andere keer betekent het een tafel vol mensen en allerlei heerlijks. Of simpelweg een warme maaltijd bij koud weer, of een verkoelende bij warm weer. Het is maar net hoe en wanneer je er behoefte aan hebt. De vier auteurs haalden hun inspiratie uit ‘verbinding, veilig voelen, ‘thuis’ en vertrouwd’. En wat ze met deze ingrediënten maakten staat in Comfort.

Tien hoofdstukken maar liefst! Als je naar de titels van de hoofdstukken kijkt, weet je waarschijnlijk meteen wat voor jou het meest troostrijke zal zijn. Curry, pasta, een eitje, kip, zacht tofoe of iets zoets? Je weet het al toch? Voor de zekerheid loop ik alle hoofdstukken even met je door, want dat brengt je misschien toch nog op andere ideeën.

‘Eieren, flensjes, pannenkoeken’ kent naast een fijn basisrecept nog vele varianten. Ooit Gestoomde eieren met garnaaltjes en bieslook gegeten? Of flensjes met mascarpone, citroen en tijm?
‘Soepen, dips en spreads’ geven je naast hummus-recepten ook een Broodsoep met kaas en savooiekool. Ik citeer: “Dit voelt als wat er zou gebeuren als een Franse uiensoep, een kaasfondue en een raclette na een dag wandelen in de sneeuw zouden samenkomen. Pure troost van zoete uien en gesmolten kaas.”
In het hoofdstuk ‘Fritters en andere gefrituurde dingen’ vind je een aantal leuke crowd pleasers, zoals bijvoorbeeld Gehaktballetjes met nuoc cham, komkommer en munt. Je kunt de balletjes aan spiesjes rijgen, maar ook uit de hand in slablaadjes eten. Gezellig!

Nuoc Cham is overigens een dressing op basis van vissaus en limoensap, uit de Thaise en Vietnamese keuken.
Dat brengt me op het volgende. Het aantal ingrediënten past soms maar net op de pagina. Maar als je de lijst rustig naleest zal je waarschijnlijk merken dat je er, in de loop van de Ottolenghi-kookboeken, al aardig wat van in huis hebt. Misschien heb je nog geen zwarte azijn of nog niet eerder van ‘nduja-pasta gehoord, maar wie weet doe je hiermee een aardige ontdekking. Uitleg over wat bijvoorbeeld ‘nduja-pasta is of doet, hoe het smaakt etc., staat niet in het boek.

Een flink hoofdstuk met Troostrijke groenten. Zoals je van Ottolenghi gewend bent: van alles met aubergines. Maar ook Zijdezachte courgette-zalmsalade en, zeer intrigerend en van Turkse herkomst, Toast met sperziebonen.
In Gebraden kip en traybakes vind je precies dat. Heerlijke eenpans- of tray-gerechten en, en hier past het compliment aan de fotograaf het beste, van de kipgerechten spat de malsheid van de pagina’s. Maar ook het Shoarma-gehaktbrood met gekaramelliseerde uien ziet er zeer smakelijk uit.
Dals, stoofschotels, curry’s nodigen je uit tot het maken van verwarmende schotels als Stoofpot van pompoen, tamarinde en kokos of Curry met kip en limoenblaadjes met noedels. Daarmee gaan we naadloos door naar het hoofdstuk Noedels, rijst, tofoe. Groene thee noedels met avocado en radijs geeft je een prachtig kleurenpalet. Een zomerse versie van een winterse verwarmende kom noedels. Het door velen geliefde gerecht Mapo tofoe is nu gemaakt met paddenstoelen en kimchi: een feest voor de smaakpapillen.

Pasta, polenta, aardappels brengt onder andere Helens’ bolognese, met doubanjiang, een spicy bonenpasta. Een eenpersoonslasagne van restjes, met saucijzenragù, inclusief een tip hoe je dit ook vegetarisch kan maken, laat zien dat je ook in je eentje heerlijk kunt eten. Verena’s gulle aardappelsalade, inderdaad van Duitse komaf, is dan weer een schotel voor wie maar wil aanschuiven.
In Pasteien, hartige baksels, brood tref je ook weer een keur aan varianten. Van Freestyle fish pie tot Spinazie-aspergebrood.
En dan, eindelijk, de Zoetigheden! De troost voor velen. Dat kan gaan om een fijn ontbijtje van Havermout uit de oven met banaan, aardbeien en kaneel, maar ook een wat verfijndere Affogato met custard. Een nostalgische chocolade-koekjestaart, gebaseerd op de Australische chocolate ripple cake) of… een Nederlandse appeltaart! En wie wordt daar nou niet gelukkig van?!

Je zult het niet geloven, maar dit was echt maar een fractie van de recepten uit Comfort. Yotam en zijn medeauteurs hebben niet alleen een mooi, maar ook lekker en lief boek gemaakt. Je weet van tevoren dat je even bezig bent met een recept, maar dat wordt altijd beloond met een heerlijk gevoel en wellicht met de vondst van een nieuwe klassieker in jouw leven.

Comfort | Yotam Ottolenghi, Helen Goh, Verena Lochmuller en Tara Wigley
Fontaine Uitgevers | €33,99
ISBN 9789059564169
Fotografie: Jonathan Lovekin
Vertaling: Aniek Njiokiktjien