Het kookboek Thuis bij Jeroen Meus van Jeroen Meus

naar bol.

Meer dan 40 kookboeken heeft Jeroen Meus inmiddels geschreven. Uitleggen wie hij is, hoeft eigenlijk niet meer. Deze geliefde sympathieke Belgische kok en restauranthouder is niet alleen bekend vanwege zijn kookboeken maar zeker ook van zijn succesvolle televisieprogramma Dagelijkse kost.
Zijn nieuwste boek is Thuis bij Jeroen Meus. Een titel die niets te raden overlaat.
We krijgen antwoord op de vraag wat Jeroen Meus thuis voor gerechten maakt voor familie en vrienden. Is dat anders dan wat we in zijn programma zien?

We kijken eerst eens globaal naar het hele boek. We zien een stevige hardcover met zo’n 330 pagina’s. De recepten en foto’s zijn gedrukt op mooi glanzend papier. De foto’s laten de gerechten zien maar er zijn ook veel privéfoto’s van het gezin. In totaal zijn er acht hoofdstukken die ons van alles en nog wat voorschotelen. Soep, doordeweekse gerechten, pasta’s, desserts, hapjes, wat kook je voor bezoek en wat op de luie zondag.
Wat meteen opvalt, is dat het boek – afgezien van de recepten – nauwelijks tekst bevat. Er is geen voorwoord en ook geen extra uitleg bij de gerechten. Af en toe duikt er een korte uitspraak op, zoals “Met soep los je veel op” of “Veel volk? Met een risotto zit je altijd goed”, maar daar blijft het bij.

In Thuis bij Jeroen Meus wordt nergens vermeld voor hoeveel personen een gerecht bedoeld is. Nu zie je aan de hoeveelheden wel dat het overgrote deel van de recepten voor vier personen is met hier en daar een uitschieter. De varkenshaas zingara (zingara = zigeunersaus) bevat 1200 gram vlees waarvan 400 gram in de saus zit. Dat is best een heel stevige hap voor vier personen. Het is misschien ook niet zo gek om mensen zelf te laten bepalen hoeveel mensen van een gerecht kunnen eten. Tenslotte heb je grote en kleine eters dus vooraf zeggen dat het voor vier personen is hoeft ook niet altijd te kloppen.

Laten we eens naar de recepten kijken. Daar kunnen we vrij kort over zijn. Jeroen Meus weet van een simpel doordeweeks gerecht met een kleine twist iets bijzonders te maken. En er wordt echt heel lekker gegeten bij hem thuis. Er staan ook enkele recepten van zijn vrouw Stéphanie in het boek.
Enkele voorbeelden:
– krokante kip, zoetzure rodekool en verse sambal
– broodje verse kip curry
– hete bliksem met knolselder
– lasagne van Steph
– penne met groene kool, spiering (= procureur of halskarbonade red.) en spek
– speculaas tiramisutaart
– vanillepudding met petit-beurrekoekjes

De passie voor koken en het creëren van heerlijke gerechten spat van elke pagina af. Thuis bij Jeroen Meus is een kookboek dat je keer op keer uit de kast zult pakken om nieuwe gerechten uit te proberen – en dat is precies wat wij van plan zijn te doen!

Thuis bij Jeroen Meus | Jeroen Meus
Manteau | €39,99
ISBN 9789022342329