Intro
We kennen Ramon Brugman van o.a. de Borrelbijbel (lees hier de recensie) en we weten dus dat we hier te maken hebben met een veelzijdige chef-kok met een talent om originele recepten te ontwikkelen. Dat is in de kortgeleden verschenen Burgerbijbel van zijn hand niet anders. Brugman heeft een grote liefde voor alles wat met eten te maken heeft. Echt alle facetten daarvan hebben zijn interesse. In het voorwoord vertelt hij daar uitgebreid over en ook vertelt hij over wat hij tot nu toe in zijn leven op het culinaire vlak allemaal gedaan heeft en hoe de Burgerbijbel tot stand is gekomen.
Basisrecepten
In de inleiding lezen we van alles over de basis van de burger en de broodjes en buns. Daar weet Brugman als voormalig broodbakker en patissier natuurlijk alles van. We starten het burgeravontuur dan ook met wat recepten voor broodjes en buns.
Daarna volgt een hoofdstuk over het vlees of de vis die we kunnen gebruiken voor een burger. Daar valt nog veel over te vertellen zo blijkt. De basisrecepten staan er ook bij. Dat geldt ook voor het garnituur en de sauzen. We zitten nog altijd aan het begin van het boek en je ziet direct al dat er zoveel mogelijkheden zijn.
Heerlijkheden
We krijgen zelfs advies hoe je een hamburger het best kunt eten. Je denkt dat je dat al weet? Kan zijn maar voor mij was het nieuw en het zijn prima tips.
Na een aantal handige How-To’s starten we met de runderburgers. Dat zijn de bekendste en vast en zeker meest gegeten burgers ter wereld. Van de klassieke hamburger gaan we naar een pastramiburger (met zuurkool en een heerlijke saus) en dan naar een pepersausburger met witlof-walnootsalade of een mediterrane burger met o.a. hummus en gegrilde aubergine. Wat een heerlijkheden allemaal.
Smullen
En dan moeten we de burgers van varkensvlees, lamsvlees, kip, wild, vis, garnalen en de vega- en veganburgers nog krijgen. Er lijkt geen einde aan te komen. Petje af voor een kok die zoveel verschillende burgers weet te bedenken. Wat dacht je van een krokante schnitzelburger, een lamsburger met tahinsaus en krokante kikkererwten, een Thaise kipburger met komkommersalade of een gadodado-bloemkoolburger.
Het water loopt je toch in de mond als je dat leest en dan staan er ook nog van die heerlijke smulfoto’s erbij.
Favoriet
Een goeie burger kan altijd. Als tussendoortje, lunch of als avondmaaltijd. Er is voor iedereen wel een burger te vinden die met smaak verorberd zal worden. Als ik een favoriete burger uit de Burgerbijbel zou moeten kiezen dan zeg ik, dat kan niet. Er staan zoveel originele en heerlijke burgers in dit boek dat je hooguit een lange lijst kunt maken van burgers die allemaal een keer op tafel zullen komen. Brugman zelf heeft wel een favoriet en dat is de cheeseburger. Die ziet er inderdaad geweldig uit maar ik ga toch heus eerst een heleboel andere burgers proberen. De Burgerbijbel wil je hebben!
Burgerbijbel | Ramon Brugman
Carrera Culinair | €34,99
ISBN print: 9789048876181
ISBN E-book: 9789048876198