Intro
Perry de Man had jarenlang een toko waar hij de sterren van de hemel kookte. Hij is TV-kok en kookboekenmaker. En hij is een echte Rotterdammer. Aan zijn nieuwste boek SAMA SAMA kun je dat zien. Het is een echt no-nonsens kookboek met verhalen en recepten uit de Indische en Molukse thuiskeuken in Nederland. De Man sprak met Nederlanders met Indische en Molukse roots en keek wat ze maakten in hun thuiskeuken. Die keuken is echt anders dan wat je in restaurants op de kaart ziet staan. Want die thuiskeuken is ontstaan nadat de Indische en Molukse gemeenschap naar Nederland kwamen en ontdekten dat hier lang niet alle ingrediënten verkrijgbaar waren.
Aanpassen
Dus ze moesten zich aanpassen en roeien met de riemen die ze hadden. Dat leverde een keuken op die, zoals we lezen in het boek, de echte ziel van een gemeenschap vertegenwoordigt. Ook van de thuiskok die recepten uit SAMA SAMA gaat maken wordt gevraagd om vooral creatief te zijn. Is een ingrediënt niet verkrijgbaar? Vervang het dan door iets anders en op die manier ontstaan weer nieuwe gerechten.
We starten met recepten van De Man zelf en wel met een atjar van (verse) haring. Daarna volgen de heerlijke recepten elkaar snel op. Van een gado met ‘onze’ pindasaus gaan we naar een vlamtosti die er niet om liegt en stevige kost is. En zo gaat het nog even door.
Vissticks
Vervolgens ontmoeten we de eerste gast die De Man interviewde voor SAMA SAMA en wel de onvolprezen Maureen Tan. Heerlijk om al die verhalen te lezen en mensen beter te leren kennen. En natuurlijk delen ze recepten. Zo krijgen we van haar o.a. een recept voor Ikan goreng asam manis. Een heerlijke saus van groente en specerijen die je over gebakken vissticks lepelt. Dat moet echt heel erg lekker zijn.
Bekende en minder bekende namen volgen. Zoals Frédérique Spigt, Vanja van der Leeden en de minder bekende Sebastiaan van Bokkel en zijn broer David Blom met allemaal hun eigen unieke culinaire geschiedenis.
Pedis
Al met al een bonte club mensen met als resultaat dat ook de recepten nogal van elkaar verschillen en dat maakt dat SAMA SAMA geen minuut verveeld. Hutspot met Fré’s ballen met in de hutspot nasikruiden. Of een simpele Mac ’n Cheese die toch heel bijzonder is. Van Vanja van der Leeden springt het recept voor parmezaanpolenta met rendang padang eruit. Het is allemaal even heerlijk. En vooral ook goed maakbaar want ook dat is een kenmerk van een thuiskeuken. Kijk voor een goede indruk even naar het inkijkexemplaar.
Perry de Man moet vooral nog maar een tijdje doorgaan met koken en kookboeken maken. Fijn boek!
SAMA SAMA | Perry de Man
Becht / Harper Collins | €29,99
ISBN 9789023017318

