Tasty TapasEen tapa is een Spaans (borrel)hapje dat dient als eetlustopwekker. Oorspronkelijk werd het dus gegeten tussen de lunch en het avondeten. Tegenwoordig kun je tapas de hele dag door eten en is het door heel Europa verkrijgbaar.  In Spanje worden ze geserveerd in speciale tapasbars en in Nederland zijn er tapasrestaurants die vaak op dezelfde manier werken als sushirestaurants.

De meest authentieke Spaanse tapasgerechtjes vind je terug in dit boekje. Het oorspronkelijke boek verscheen in Duitsland onder de titel ‘Tapas’ en het boekje is vertaald door Ingrid Hadders.

Met tapas kun je eindeloos variëren, maar traditionele kenmerkende ingrediënten zijn worst en ham, kaas in allerlei soorten en maten, verschillende soorten groenten en natuurlijk vis en zeevruchten.

Het boekje bevat vier hoofdstukken met recepten met achterin een alfabetisch register. Het eerste hoofdstuk bevat gerechtjes die je bij bier en wijn kunt serveren. Denk daarbij aan gemarineerde olijven, ingelegde oventomaten, gefrituurde olijven, gevulde dadels met spek en gestoofde champignons. In het tweede hoofdstukje vind je tapas met vlees en worst. Hier vind je bijvoorbeeld Andalusische kippendijen, kroketten met serranoham, gehaktballetjes in amandelsaus en chorizo met boontjes en ei.

 In het hoofdstuk met tapas gemaakt van vis en zeevruchten staat bijvoorbeeld een gerechtje met garnalen in knoflookolie, venusschelpen in sinaasappelsap (zie foto), garnalenkoekjes en gebakken inktvisringen.

En dan is er nog een hoofdstuk gewijd aan vegetarische tapas. Hier vind je een salade met gegrilde paprika’s, gefrituurde kaasballetjes, gepaneerde aubergine met tomatensalsa en gevulde paprikarolletjes met geitenkaas.

De gerechtjes zijn eenvoudig te bereiden en met de duidelijke uitleg in de receptuur moet het zeker lukken om ze op tafel te zetten. Ook de ingrediënten die worden gebruikt zijn toegankelijk en in elke supermarkt te krijgen.

Wat mij betreft vindt dit boekje zijn weg naar vele Nederlandse keukens en gaan veel mensen genieten van deze fijne Spaanse hapjes. In dit inkijkexemplaar krijg je alvast een goede indruk van het boekje.

Bekijk op bol.com

Tasty Tapas – Uitgeverij Veltman – ISBN 9789048317028 – € 12,50