De Mediterrane zon aan je keukentafel

Kookboek Moro thuis

Inkijkexemplaar op Bol.com

Moro is een in Londen gekend restaurant. Bij ons misschien niet of minder bekend, maar daar komt nu verandering in. Want de eigenaren, het duo Sam(uel) & Sam(antha) Clark moesten, net als zovele restauranteigenaren, in het voorjaar van 2020 de deuren sluiten. En dat heeft uiteindelijk geresulteerd in dit nieuwste boek: Moro thuis.

Dat de pandemie ook een aantal goede dingen en nieuwe kansen heeft gebracht wordt steeds vaker duidelijk. Mensen werden uit hun dagelijkse gewoonten gehaald en hebben dat vaak ten goede weten te keren. Zo ook Sam & Sam. Zij kwamen, als twee extreme foodies, in hun eigen keuken thuis terecht. En hadden ineens tijd om erachter te komen hoe ze het liefste kookten: lekker, maar met drie kinderen thuis moest het niet te veel tijd kosten. Dat zal veel mensen bekend in de oren klinken!

Tijdens de lockdown hebben ze hun eenvoudige gerechten vastgelegd en naderhand, toen er weer gereisd mocht worden, zijn de foto’s gemaakt in hun huis tussen Sevilla en Córdoba in Spanje. De lancering van Moro thuis viel in Engeland samen met het 25-jarig bestaan van Moro, het restaurant. Een mooie cirkel.

Het boek kent niet de klassieke indeling van voor-, hoofd-, nagerechten. Dat brengt thuis koken misschien wel met zich mee. De scheidslijnen zijn daar niet altijd zo recht.
De aftrap begint met toast, tostada. Een aantal lekkere (borrel)hapjes, warm of koud te serveren. De eerste wordt gelijk mijn favoriet: een combinatie van geroosterde zoete paprika, zoute ansjovis en romig ei op een snee geroosterd zuurdesembrood. Daar kan je zomaar heel blij van worden!
Een tostada met tortilla klinkt ook zonniger dan een broodje ei. Toch?
Je vindt tien recepten in dit hoofdstuk. Eenvoudig en zeker inspirerend tot het zelf bedenken van allerlei andere combinaties.

Maar liefst 18 recepten waarin eieren en zuivel de hoofdrol spelen. Ingrediënten die zo veelzijdig, snel en makkelijk zijn dat je er thuis eigenlijk altijd wel iets mee kunt maken. De recepten variëren van gebakken eieren en shakshuka tot menemen, lebneh en opgeklopte feta. Welke ik het eerst ga maken? Labneh met zongedroogde tomaat, koriander- en venkelzaad. En dan met zelfgemaakt platbrood erbij. Ik kan niet wachten!

Wat ook fijn is, is dat er bij veel gerechtjes wordt verwezen naar andere recepten die goed met elkaar combineren. Zo maak je eventueel van een eenvoudig lunchgerechtje een combi voor het avondeten.

Salades! Met veel kruiden en specerijen, citrusvruchten en natuurlijk sla en groenten. Die groenten spelen dan weer de hoofdrol in het volgende hoofdstuk. Aubergine, artisjokken, pompoen, aardappelen, paddenstoelen, uien, bietjes, spinazie en boerenkool trekken in lekkere combinaties met manchego, chorizo, noten, polenta, feta, ham en tahin aan je voorbij.

Rijst, granen en peulvruchten zijn de dragers van de volgende tien recepten. Van een fijn platbroodreceptje met za’atar tot een schotel met erişte. Deze Turkse pastasoort, geserveerd met prei, yoghurt en walnoten kan zomaar je nieuwe ‘go to’ recept worden voor een doordeweekse dag.

Twintig recepten met vis! Dat kan natuurlijk niet anders, als je het over de Mediterrane keuken hebt. Heerlijke ceviches, recepten met pijlinktvis, schaal-en schelpdieren of zeebaars. Te veel om op te noemen. Hier geldt wel dat het ene recept wat maakbaarder is dan het andere. Hoewel het gerecht niet ingewikkeld is, is het gebruik van vijgenbladeren op een doordeweekse dinsdagavond misschien niet voor iedereen in Nederland gebruikelijk. Toegegeven, Sam & Sam leggen goed uit hoe je ze kunt vinden (eureka: aan een vijgenboom!), of waardoor je ze eventueel kunt vervangen.

Het hoofdstuk ‘Vlees’ beslaat 11 recepten. Kip, rund, kalf, varken en lam passeren de revue. En dan, ja het is een dik boek met 320 pagina’s, komt er nog een heel deel met eenpansgerechten. Sam & Sam: “In dit hoofdstuk hebben we geprobeerd complexe kooktechnieken te vereenvoudigen en de hoeveelheid afwas te minimaliseren.” Twaalf recepten krijg je hier.

Last but not least: desserts! Allemaal zonder machines en met redelijk weinig ingrediënten te maken. Je kunt kiezen (maar waarom zou je?) uit muffins, taarten en zelfs ijs, een citroen-munt granizado (Spaans voor granita) of rijstepap. De keuze is reuze.
Moro thuis is een mooi verzorgd boek met smakelijke foto’s. Er is zichtbaar met liefde aan gewerkt. Recepten voor thuis: daar kun je er nooit genoeg van hebben!

Moro thuis | Sam & Sam
Good Cook | €34,95
ISBN 9789461432933