Er zijn recensies waar ik mee worstel. Zoals deze over het boek Lotus van Bart Hoffman. Veel mensen kennen in grote lijnen wel het verhaal van Jermain de Rozario. De sterrenchef die van heel ver is gekomen. Wellicht daarom ook de titel Lotus. De plant wordt ook wel Indische lotus genoemd en is bekend om zijn zelfreinigend vermogen. Hij komt vanuit de modder en toch zien de bladeren en de bloemen er mooi en schoon uit. Met een beetje fantasie kun je het leven van Jermain de Rozario vergelijken met de groeiwijze van een Lotus. Bovendien is lotusblad een belangrijk ingrediënt in zijn dashi (Japanse bouillon).

Bart Hoffman brengt het leven van Jermain in beeld. De verslaggever van het Eindhovens Dagblad beschrijft in chronologische volgorde een belangrijke periode uit het leven van Jermain tot nu toe. Het begint rond zijn vijftiende jaar. Het begin van het boek vond ik het moeilijkste. Niet vanwege de leesbaarheid of het taalgebruik. Dat is helder genoeg. Meer vanwege de persoon Jermain de Rozario. Van zijn vijftiende tot zo ongeveer tien jaar daarna zien we een man die met een verbetenheid van heb ik jou daar zijn leven probeert te verwoesten. Als lezer is het niet zo heel erg moeilijk om een beetje een hekel aan hem te krijgen. Maar het beschrijven van die jaren is nodig om de tijd erna op waarde te kunnen schatten.

Je merkt dat Bart Hoffman het soms ook wat moeilijk heeft met de persoonlijkheid van Jermain. Om hem aan tafel te krijgen voor een van de vele interviews is al een hele toer. Hem bijbenen in zijn gedachtegang en energie is ook niet altijd even gemakkelijk. Het schuurt hier en daar tussen de schrijver en zijn onderwerp. Maar het schuurt tussen meer mensen en Jermain nogal eens. Dat kan ook niet anders want ondanks het feit dat hij zijn leven meer dan op de rit krijgt, is en blijft hij een enorm chaotisch mens met wie het niet altijd even makkelijk samenwerken is.

Na die roerige tien jaren volgt het grootste deel van het boek Jermain in zijn bijzondere culinaire opmars. Van de jaren in snackbars en de vele andere mislukte baantjes komt hij in de betere restaurants terecht. Hij voelt en hij weet dat dit de plek is waar hij moet zijn. Met dezelfde intense gedrevenheid die aan de basis lag van de verwoestende jaren vecht hij zich nu een weg omhoog. Via o.a. intense leerjaren bij De Lindenhof van Soenil Bahadoer (twee Michelinsterren) komt hij uit op de weg waar hij wil zijn. Alleen al het lezen over zijn bezigheden en wat hij op een dag aan energie ten toon spreidt is al vermoeiend. Je kunt niet anders dan respect voor hem krijgen. Zijn enorme doorzettingsvermogen en zijn vermogen om altijd weer op te staan als er iets niet gaat zoals het moet zijn bewonderenswaardig.

Dankzij investeerder Patrick Keulens krijgt Jermain zijn zo fel begeerde eigen restaurant. Patrick Keulens weet en ziet dat hij met een bijzonder talent te maken heeft. En dat blijkt ook wel want binnen de kortste keren is er de eerste Michelinster. Jermain is dan al een vrij bekende persoonlijkheid. Hij schuwt de publiciteit niet en is meerdere malen op televisie te zien. O.a. in de documentaireserie De nieuwe garde. Deze is nog altijd terug te zien bij de NPO.
Ondertussen raast het boek maar door en door. Jermain is niet te stuiten in alles wat hij onderneemt. Bijna niet bij te houden voor de mensen om hem heen en soms voor hemzelf ook niet.

Daar worstelde ik dus een beetje mee. Het is een boek waarin zoveel dingen de revue passeren dat een recensie niet volledig de lading kan dekken. Er komen ook veel mensen aan het woord die Jermain goed kennen.
Het doel van Jermain is nog altijd niet bereikt. Hij kan en wil meer en gaat dat ook zeker waarmaken. Hij wil dingen veranderen in de culinaire wereld en met name in de keuken van het restaurant. Of hem dat lukt weet niemand. Aan het einde van het boek, als zijn zaak net verhuisd is, werkt hij zich alweer helemaal over de kop. Maar het is mooi om te lezen dat hij in staat is om heel scherp te kijken naar zijn eigen gedrag en dat weet te analyseren. Dat is niet veel mensen gegeven.
We gaan hopelijk nog heel veel horen van deze zeer getalenteerde chef-kok.

Lotus is vlot en plezierig geschreven. Een aanrader! Heel knap dat Bart Hoffman zich zo gedetailleerd heeft weten te focussen op zijn overactieve onderwerp. Op de achterflap staat “Dit is zijn eerste, en waarschijnlijk ook zijn laatste boek.” Dat zou erg jammer zijn.

Er staan ook wat recepten in het boek maar niet heel veel. Ze zijn een leuk extraatje.

Lotus | Bart Hoffman
Inside | ISBN 9789048856725
€21,99