Intro
Er is reikhalzend uitgekeken naar het kookboek Fusão van Ixta Belfrage. Dit jonge culinaire talent had de wereld al eerder enthousiast gemaakt met haar boek Mezcla.
Fusão betekent fusion of samensmelting. En als er iets is waar Ixta Belfrage goed in is dan is dat het maken van nieuwe smaakcombinaties. Belfrage heeft Braziliaanse, Mexicaanse en Engelse roots. Ze groeide op in Italië, Mexico en Brazilië en werkte jarenlang voor Yotam Ottolenghi met wie ze het kookboek Flavour maakte.
Veel invloeden
Fusão is veel meer dan alleen maar een kookboek met recepten. Het is een ode aan een land dat op geen enkele manier ooit in een paar zinnen beschreven kan worden. Zelfs in een heel boek zal dat niet snel lukken. Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika met een oppervlakte van 8,5 miljoen km² en heeft meer dan 210 miljoen inwoners. Het grenst aan Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië, Uruguay en de Atlantische Oceaan. Naast de invloed van de inheemse bevolking heeft de Braziliaanse keuken ook Portugese en Afrikaanse invloeden om nog maar niet te spreken van de vele andere immigratievolken.
Fantasie
Al deze keukens en culturen zien we terug in Fusão en ze worden verrijkt door de schijnbaar onuitputtelijke culinaire fantasie van Ixta Belfrage. Daarnaast lezen we veel over het land, de mensen, de culturen, de natuur en nog veel meer. Belfrage komt graag en vaak in Brazilië maar gek genoeg blijft ze zich, ondanks de hartelijke ontvangst door vrienden en familie, altijd een beetje een buitenstaander voelen en juist daarom heeft ze zich verdiept in de zo rijke Braziliaanse keuken. Om op die manier dichter bij het land en de mensen te komen.
Smaakbommen
Genoeg over alle achtergronden. We gaan naar de recepten kijken. Maar eerst nog even dit. De Braziliaanse keuken kent ingrediënten die hier niet of heel moeilijk verkrijgbaar zijn. Ixta Belfrage heeft in het begin van het boek een aantal pagina’s gemaakt over die ingrediënten. Wat is het? Waar koop je het? En het allerbelangrijkste: waardoor kun je het vervangen. Met deze lijst erbij zijn alle recepten in Fusão altijd te maken.
Het eerste hoofdstuk met recepten is Smaakbommen. Zorg dat je koelkast altijd een ruime voorraad smaakbommen bevat. Dat zijn potten met marinades, tafelzuren, olie en sauzen waarmee je in een handomdraai een fijne maaltijd kunt maken. We zien de smaakbommen zoals chiliolie met cashewnoten en kokos of in citrus ingelegde uien en nog veel meer regelmatig in de recepten verschijnen. Zoals in de prei met gouden vinagrete. Nee, geen typefout. Vinagrete is een Braziliaanse salsa en dat is dus een smaakbom.
Creativiteit
Het boek bevat allemaal geweldige recepten. Bijvoorbeeld gebakken cherrytomaten met kokos en gember. Of wat te denken van gebakken aubergine met mangosaus, limoenyoghurt en sesamzout en een ovenschotel met picadinho (is een kruidige gehaktschotel) en zoete aardappel. Er zijn vier grote hoofdstukken na de smaakbommen. Groenten, Vis, Vlees en Zoet. Belfrage noemt Fusão een logisch vervolg op Mezcla. Toch lijkt het alsof ze in Fusão echt nog een stap verder gaat in haar culinaire creativiteit. Samen met de foto’s en de verhalen over het land is Fusão een fantastisch kookboek.
Fusão | Ixta Belfrage
Fontaine Uitgevers | €29,99
ISBN 9789464043839