foodtocht door frieslandFoodtocht door Friesland is geen kookboek en toch mag het niet ontbreken op Kookboekennieuws. Foodtocht door Friesland is een culinaire gids die ons laat zien hoeveel Friesland te bieden heeft. En dat is veel. Heel veel. De gids is dan ook ruim opgezet. We lezen over producenten, verkopers, telers, restaurants en alles in de ruimste zin van het woord. Ook aan de Friese waddeneilanden is gedacht. Behalve heel veel culinaire zaken staan er ook stukjes geschiedenis en wetenswaardigheden in het boek. Zoals over Stinsen. Wie weet wat Stinsen zijn? Dat zijn uit stenen gebouwde vestingswerken waarin bewoners kunnen schuilen in geval van oorlog. Die kwamen een aantal eeuwen geleden goed van pas.

Maar we concentreren ons op de culinaire informatie. De trend van vandaag is meer en meer dat we goede lokale producten op ons bord terugvinden. En die zijn er volop maar je moet ze wel weten te vinden. In Foodtocht door Friesland lezen we o.a. over het feit dat er asperges worden gekweekt in Friesland. Dat er een wijn- en cultuurhoeve is. We gaan op bezoek bij een hertenhouderij. We lezen over een ZZP-er met twee miljoen werknemers die wonen en werken in vijftig bijenkorven. Chocolade, geiten en geitenkaas, een ijsfabriek, vissers en een bierbrouwerij. Echt te veel om op te noemen.

Het boek bevat heel veel namen en adressen (en websites) van leveranciers, verkopers, restaurants en eetgelegenheden. Je staat er versteld van dat een boek van dit formaat zoveel informatie kan bevatten. En alles is omlijst met prachtige foto’s en handige plattegronden.

Wie Friesland wil leren kennen en met name op culinair gebied heeft aan dit boek genoeg om heel lang vooruit te kunnen. Ik zou zeggen, zoek een leuk hotel of B&B en maak met dit boek een plan om een aantal van de beschreven bedrijven te bezoeken. Ga er proeven, kijken en eten en maak een Foodtocht door Friesland.

Mooi boek!

Bekijk op bol.com

Foodtocht door Friesland – Gitte Brugman – Wijdemeer Louw Dijkstra – ISBN 9789492052353 – €19,50