Je moet nog even geduld hebben maar binnenkort verschijnt de recensie van het moestuinkookboek Oogstkoken. Kun jij ook niet wachten tot de lente er aan komt? De groene vingers beginnen te jeuken om een deel van mijn nieuwe “tuin”  (het is meer een modderige bouwput op het ogenblik) in te richten als moestuin.

Een van de eerste dingen die je kunt zaaien -en dus oogsten- is radijs. Daarom hier alvast een recept met deze pittige ronde kogeltjes, als voorbode op het moestuinseizoen en het boek Oogstkoken.

sneak preview recept Oogstkoken

Radijsjes-pickle
Voor 1 pot van ± 300 ml
± 30 min. + intrekken ± 25 min.
+ op smaak komen 3 dagen

INGREDIËNTEN
1 bosje radijsjes
1 tl zout
125 ml wittewijnazijn
65 ml water
20 g suiker
2 tl mosterdzaad

BEREIDING
• Maak de radijsjes schoon en snijd ze in kwarten.
• Bestrooi ze met zout en laat dit ± 25 min. intrekken.
• Spoel de radijsjes af en doe ze in een goed schoongemaakte en gesteriliseerde pot.
• Breng de wittewijnazijn met het water, de suiker en het mosterdzaad aan de kook.
• Roer tot de suiker is opgelost en giet dit over de radijsjes.
• Sluit de pot goed af en laat afkoelen.
• Laat ± 3 dagen intrekken.
• Serveer bij koud vlees of kaas. Of gebruik de pickle in een salade.
• Probeer ook eens een variatie met karwij- of venkelzaad in plaats van mosterdzaad.

Bewaren: het zuur in de azijn zorgt er met de suiker voor dat de radijsjes langer houdbaar blijven. Een afgesloten pot radijsjes-pickle is ongeveer 6 maanden te bewaren. Bewaar eenmaal opengemaakte potten in de koelkast. Ze zijn dan nog zo’n 2 weken goed.
De kleur: tijdens het intrekken lost de kleur van de radijsjes langzaam op en krijgt de hele pot een mooie, zachtroze tint.