50 heerlijke recepten met een goed verhaal

Het kookboek Oma's ovengerechten

naar inkijkexemplaar op bol.

Stichting Oma’s Soep dacht dat het met het vierde boek in de serie wel gedaan was, maar dan hadden ze niet gerekend op nog tientallen ovenschotels die de overlevering wilden behalen. Het vijfde boek is dus een feit: Oma’s ovengerechten. Met net zoveel enthousiasme van de ouderen als van de makers. Het doel van de stichting is om jong en oud samen te brengen, om zo eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Inmiddels zijn ze actief in 14 steden, organiseren ze jaarlijks ruim 30.000 ontmoetingen en het worden er nog steeds meer. De initiatiefnemers Martijn Canters en Max Kranendijk dragen hieraan bij met dit boek. Niet alleen om de recepten niet te laten vergeten, maar ook levert de verkoop een bijdrage aan de stichting. Dit mes snijdt dus echt aan twee kanten. Het hele verhaal lees je natuurlijk ook in het kookboek.

Heel veel oma’s en een drietal opa’s geven hun succesnummers prijs. Groentetaarten, macaronischotels, hete bliksem, maar ook moussaka, pom en een tortillaquiche. Het scala is breed te noemen. En er is meestal niet veel voor nodig om ze te maken. Dat geldt voor het keukengerei, maar ook voor de basisingrediënten. Voor de meeste hoef je de deur niet uit. Daarbij is het belangrijkste ingrediënt een flinke dosis liefde! En dat is helemaal gratis.

Wat staat erin?
Veel recepten gaan gepaard met trotse makers, afgebeeld met hun ovenschotel, vaak   met een korte schets van het leven. Mooie en soms aandoenlijke verhalen, die ook aardig zijn om met je (klein)kinderen te delen. De recepten zijn vaak hun jarenlange succesnummers voor doordeweekse dagen of gezellige etentje met familie of vrienden.

Aubergineschotel en meer verrassingen
Niemand van deze generatie is opgegroeid met aubergine, dus leuk om te zien hoe ook ‘moderne’ ingrediënten de gerechten in zijn gekomen. De Aubergineschotel van Opa Melcherts is er zo een. Zijn recept zal je verrassen, want het is heel anders dan je denkt.
Het sausje bij de Vis Wellington van Oma Bep Boon kent ook een verrassende twist en zorgt naast het mooie gerecht met bijvoorbeeld verse peultjes, voor een lekkere frisse tic.
Franse kip uit de oven van Oma Donna ziet er ook fantastisch uit: een braadslede vol verse groente, aardappelen, kruiden en kip, een paar regels volgen en hoppa: een tafel vol geuren en gezelligheid.

Vegetarisch
Liever geen vlees? Kan ook. Oma Margot heeft een beproefd recept voor een Orzo-ovenschotel. Met lekker veel groenten dus en wat Parmezaanse kaas of plantaardig alternatief. En Oma Van Dijk presenteert de Cannelloni met geitenkaas. Ziet er ook al zo heerlijk uit en haar kleinkinderen willen niets anders als ze bij haar komen eten.

Oma’s ovengerechten is weer een leuk, en inmiddels herkenbaar, boek geworden met zeer maakbare recepten. Vrolijk, warm en gezellig zijn woorden die hier compleet op hun plaats zijn. Stiekem hopen we natuurlijk dat er nóg een idee gevonden wordt voor nóg een boek. Dat is leuk voor ons, maar zeker voor Stichting Oma’s Soep, die je met de aankoop van dit boek ook nog steunt.

Ben je blij met dit soort recepten? Kijk dan ook eens naar de vier voorgaande boeken: Oma’s soep, Oma’s stoofpotjes, Oma’s klassiekers en Oma’s bakboek.

Oma’s ovengerechten | Charlot Van Geest
Becht / Harper Collins | €21,99
ISBN 9789023017567
Fotografie: Saskia Lelyveld