Het kookboek Thai Made Easy

inkijkexemplaar op bol.

Intro
In de inleiding van het kookboek Thai Made Easy vertelt Yui Miles over zichzelf. Ze is geboren en getogen in Bangkok in een Thais-Chinees gezin en leerde al op heel jonge leeftijd koken van haar moeder en grootmoeder. In 2001 verhuisde ze naar Engeland want de liefde van haar leven woont daar. Ze heeft een opleiding als foodfotograaf afgerond en haar foto’s trokken al snel de aandacht. Ze is tevens een receptontwikkelaar en chef-kok. In 2019 deed ze mee aan Masterchef op de BBC en aan het programma Beat the Chef op Channel 4. Ze geeft ook kookles en is de oprichter van het Crying Tiger Café. Kortom, het is niet de eerste de beste.

Wilde betel
Na de inleiding zien we een hele uitgebreide lijst met zaken die in de Thaise voorraadkast te vinden zijn en welk kookgerei handig is. Slechts bij twee ingrediënten dacht ik, dit gaat niet lukken. Maar bij de ene (loogwater) krijg je een alternatief en bij de tweede (wilde betelblaadjes) de opmerking dat je ze ook weg kunt laten.
Verder zul je heel veel van de benodigdheden al in je voorraadkast hebben. Zeker als je vaker iets uit de Aziatische keuken maakt.

Alternatief
In Thai Made Easy staan vrij makkelijk te maken recepten maar toch krijg je bij vrijwel ieder recept een extra tip onder het kopje ‘Makkelijk alternatief’. Zo start het eerste hoofdstuk Thaise snacks met toast met garnalen. Het alternatief is dat je deze snack ook met varkens- of kipgehakt kunt maken.
Na de Thaise snacks volgen de hoofdstukken Gerechten om te delen, Streetfood, Snelle curry’s, Mijn moeders keuken, Plantaardig Thais, Zoete lekkernijen in Thaise stijl, Bijgerechten, sauzen & currypasta’s en een verrassende referentietabel voor Thaise currypasta’s. Er staan negen currypasta’s in en je kunt precies zien welke ingrediënten daarin wel of niet voorkomen. Weet je niet precies wat bij elkaar past? Dan kun je dat terugvinden in de menusuggesties voor alle gelegenheden.

Chinees
We zien een aantal bekende Thaise klassiekers zoals salade met varkensgehakt (Laab moo), Thaise groene curry met kip (Kaeng kiew waan gai) en roerbaknoedels met groenten (Pad mee jay). Maar de invloed van de Britse keuken is hier en daar ook een klein beetje te zien. Zoals de gegrilde aubergine met chili-kokossaus. Het traditionele recept is met varkensgehakt maar Yui Miles maakt er een vegan gerecht van. Dat doet ze ook met de crispy bloemkool in een tamarindesaus.
Je gooit nooit meer het groen van een bos wortelen weg want daarmee maken we een omelet met wortelgroen en een chilidip. En eindelijk in een Thais kookboek ook eens de methode om geroosterde gemalen rijst te maken. Overigens is ook de invloed van de Chinese keuken hier en daar goed te zien.

Met de achtergrond van de schrijfster in gedachten zal het geen verrassing zijn dat de foto’s allemaal even mooi zijn. Voorbeelden daarvan zie je terug op haar Instagrampagina.
Thai Made Easy is een erg fijn boek om met veel plezier uit te koken.

Thai Made Easy | Yui Miles
Good Cook | €24,95
ISBN 9789461433442