Mijn Japanse KeukenNatuurlijk weten we allemaal dat schoonheid van binnen zit, maar toch wil ik als eerste even aandacht besteden aan het uiterlijk van Mijn Japanse Keuken van Stevan Paul. Het oog wil tenslotte ook wat, zoals men zegt. De meeste kookboeken hebben een cover met daarop een mooie foto van een gerecht of van de auteur en de titel vermeld in een daarbij passend lettertype. Voor het boek van Stevan Paul is gekozen voor plaatjesvrije cover van een mooie kwaliteit ruw aanvoelend karton in een gewaagde kleur. Beige is immers niet een hele uitgesproken, opvallende kleur en het risico is dat het boek ‘wegvalt’ tussen al het andere kookboekengeweld in de boekwinkels. Het straalt rust, sereniteit en kwaliteit uit. Prachtige keuze die goed past bij de Japanse keuken!

Auteur Stevan Paul heeft een Japans kookboek voor thuisgebruik willen maken en omdat er in Nederland nog niet veel Japans gekookt wordt,  besteedt hij uitgebreid aandacht aan warenkennis. Hier en daar laat hij ook zien hoe je bepaalde ingrediënten zelf kunt maken, zoals bijvoorbeeld gembersiroop en teriyakisaus. Ook geeft hij alternatieven voor bepaalde ingrediënten. Stevan Paul heeft zoveel mogelijk geprobeerd lastig verkrijgbare ingrediënten te vermijden om een boek te kunnen maken dat heel geschikt is voor thuisgebruik. Ik ben in de receptuur dan ook niets tegengekomen waarvoor je heel ver buiten de supermarkt hoeft te zoeken. Hooguit een tripje naar de toko, maar daar is echt nog nooit iemand minder van geworden.

De Japanse keuken is een lichte en gezonde keuken, vol met gerechten die energie geven zonder de maag overmatig te belasten. En het gaat zoveel verder dan sushi en sashimi. Neem bijvoorbeeld ramen, oorspronkelijk uit de Chinese keuken, maar door de Japanners met liefde geadopteerd. Voor een goede ramen is een krachtige en aromatische bouillon onontbeerlijk en in dit boek lees je precies hoe je die moet maken. Natuurlijk lees je over sushi en sashimi, maar ook over tempura, vlees- en visgerechten (zoals zalm met misoboter en kip teriyaki), vegetarische gerechten en heerlijke Japanse zoetigheden. In dit inkijkexemplaar kun je alvast een indruk opdoen.

Ik denk dat je met dit boek een kookliefhebber die graag nieuwe dingen probeert heel erg blij kunt maken de komende feestdagen. Vooral omdat het toegankelijk is en zeer uitvoerbaar in een gemiddelde thuiskeuken. Herken je jezelf in die omschrijving, zet dit boek dan vooral op je verlanglijstje.

Bekijk op bol.com

Mijn Japanse Keuken – Stevan Paul – Karakter Culinair – ISBN 9789045213286 – € 29,99