Een tweede Groentebijbel is welkom want groenten worden steeds belangrijker. Welmoed Bezoen weet dat als geen ander en heeft ervoor gekozen om zich op het koken met groente te storten. Dat zagen we al in haar eerdere kookboeken maar in de Groentebijbel (deel 2) leeft ze zich echt helemaal uit. Dat begint al in het voorwoord waar ze haar liefde voor groente en koken niet onder stoelen of banken steekt.
We krijgen ook tips om slim in te kopen en de nodige informatie over verschillende ingrediënten. De paar How-To’s laten zien hoe je sommige groente snijdt of schoonmaakt en vervolgens gaan we naar de basisrecepten. Die basisrecepten zijn veel meer dan alleen maar bouillons of sauzen met groenten. We zien ook recepten voor korstdeeg, pizzadeeg, kerriepoeder en nog veel meer.
Vervolgens gaan we echt aan de slag met de hoofdstukken Borrelen, Salades, Soepen, Kleine gerechten, Hoofdgerechten, Bakken, Zoet, Voor erbij en Drankjes. Dat maakt toch nieuwsgierig of niet soms. Het begint al direct goed met een overheerlijke bietentzatziki. Of wat te denken van Bougiourdi, geroosterde tomaten met feta. De Koreaanse taugésalade daar eet je je vingers bij op. Dat geldt overigens voor vrijwel alle recepten. Pittige kokosboontjes, Koreaanse mais met mozzarella, uien-knoflookfoccacia met zongedroogde-tomatenpesto. En zo gaat het maar door.
Het is wel duidelijk dat de culinaire fantasie van Welmoed Bezoen geen grenzen kent. Je zult zien dat je in eerste instantie van groente-gekkigheid niet weet waar je moet beginnen want alles is even lekker. Veel gerechten staan snel op tafel maar mocht je eens echt willen uitpakken dan is er ook keus genoeg. En vrijwel alle gerechten zijn uitwisselbaar. Er zijn borrelrecepten waarvan ik denk ‘stuk brood erbij en je hebt een geweldige lunch’. En dat geldt net zo goed voor de salades. Welmoed maakt van worteltjes en doperwten een gerecht waar helemaal niets gewoon aan is.
Groenteliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Als jouw manier van groente klaarmaken een boost kan gebruiken dan is de Groentebijbel (deel 2) een absolute must-have.
Groentebijbel (deel 2) | Welmoed Bezoen
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048870608
ISBN e-book 9789048870615