99 makkelijke koekjes, taarten & toetjes
‘Kleine moeite, groot effect’ is al jaren een van de motto’s van Karin Luiten, aka Koken met Karin. En ja, er is alweer een nieuw boek: De zoete oven. Met zoete baksels dus. Met recepten die heel erg te doen zijn. Met eerlijke ingrediënten, zoals boter en suiker én met tips. Heel veel tips.
Je bent misschien de tel al kwijt, maar Luiten heeft inmiddels meer dan 20 kookboeken op haar naam staan. En ze strijdt ook al jaren voor koken en bakken zonder pakjes en zakjes met allerlei vreemde toevoegingen waar je heel goed zonder kunt.
Keuzestress
Erg leuk aan dit boek is dat je de te verwachten keuzestress kunt vermijden door de ‘beslisboom’ van Luiten te raadplegen. Dé hamvraag is steeds ‘waar heb je zin in’, waarna je keuzes kunt maken uit bijvoorbeeld klassiek, iets met/voor kinderen, iets met chocola, zin in extra knapperigs? Als je dan de pijlen volgt, kom je vanzelf bij een keuze. Is dat niet handig?
Na de uiteenzettingen over de te gebruiken ingrediënten, bakbenodigdheden, oventijden en algemene baktips, krijg je in elk hoofdstuk ook nog praktische tips. In het hoofdstuk Koekjes vind je dus allereerst ‘Praktische koekjestips’. Lees die. Je gaat er niet alleen het bakproces beter van begrijpen, maar ze voorkomen ook teleurstellingen. Veertien koekjesrecepten zijn er maar liefst. Een greep: havermoutkoekjes, brosse pindakoeken, kokosmakronen met blauwe bessen en een Karin-versie van Café noir.
Revival van de cake
Eet jij nog wel eens cake? Zo’n gewone rechte of bijvoorbeeld wortelcake, appelkruimelcake, peren plaatcake? Een citroentulband met basilicum dan? Vanaf nu zeer waarschijnlijk wel (weer). Na de beslisboom (het is eigenlijk een wolk), krijg je dus weer heerlijke praktische tips: hoe voorkom je droge of gescheurde cake? Te platte of in de tulbandvorm vastgeplakte cake? Al je problemen worden hier getackeld. De foto’s van de cakes halen echt het allerlaatste restje twijfel weg, vooral bij die al genoemde citroentulband met basilicum. Die wil je toch gewoon? Als je een choco-addict bent is er een recept voor Chocoladehartcake: met zowel stukjes chocolade als cacaopoeder als chocoladeglazuur. In de kantlijn geeft Luiten nog de tip dat je deze cake kunt garneren met wat gehakte chocola of hagelslag. (Eh… zei ik al dat er chocolade in zit?)
En dan die fijne ‘sinterklazerige’ Speculaastulband! Afijn, daar heb je wel een idee bij, toch? Er zijn 13 cakes om uit te kiezen (of om allemaal te maken!)
Taart!
Waarom ‘taart’ toch ooit als een soort scheldnaam de wereld in is geslingerd weet ik niet, maar zelf heb ik er alleen maar feestelijke ideeën bij. Wat een heerlijk hoofdstuk. Natuurlijk ontbreekt bij de 17 taartrecepten, appeltaart niet. Al is het alleen omdat Luiten in Normandië een appelboomgaard heeft en trouwens ook een paar walnootbomen, maar dat merk je vanzelf. De keuzeboom leidt je dan ook langs de verschillende soorten appeltaart en andere fruittaarten, taarten met noten, met slagroom, met schuim, en een aantrekkelijke boterkoek. Met boter dus. Liever iets voor kerst of ter ere van een bruiloft? Zoek niet verder. Een heel bijzondere vind ik de Tarte Tropézienne. Het is een baksel van briochedeeg met een laag banketbakkersroom en slagroom. Een soort mega puddingbroodje dus. En lees vooral steeds de gulle tips in de kantlijn van elk recept. Dat kunnen variatietips zijn, bewaartips, decoratietips etc.
Klein spul
Denk hierbij aan eenpersoons klein gebak. Al dan niet met een twist op de bekende variant. Natuurlijk staat het allereerste recept van Koken met Karin er ook bij: Tien-minuten-cakejes. Supersnel dus en veel variaties mee te maken. Madeleines, Bounty-yoghurthartjes, Walnootcupcakes (ik vertelde toch al over die bomen?), Roze rozenkoeken (die hebben dus zo’n twist), Appelmeisjes (met walnoten!), Bananenjongens en nog veel meer. De laatste snoes in dit hoofdstuk is De soespouce: een soesje gevuld met echte banketbakkersroom en afgetopt met roze glazuur.
Toetjes
Het een na laatste hoofdstuk gaat over toetjes. Wil je iets met drank of met kliekjes, met fruit, eiwitschuim? Of wil je eindelijk eens echt zelf een soufflé proberen te maken? Ga je gang met bijvoorbeeld de Rijstsouffleetjes. Of trakteer op Vijgenclafoutis: heel makkelijk te maken en veel variaties mogelijk. Liever een Croissantpudding met frambozen? Of een Cakepudding, met stukjes cake die je overhield van een baksel? Je zou er bijna je hoofdgerecht voor overslaan.
Feestdagen
Net als een jaar eindigt dit boek ook met Feestdagen. En dan kan je van iets lekkers bakken volgens Luiten acuut opknappen van de vermoeienissen rondom de festiviteiten.
Natuurlijk ontbreken de kruidnootjes en speculaasbrokken niet. Daarvan komt bijna iedereen in de stemming. Verder vind je gezellige Kerstkoekjes met jam, een Feeststol met cranberry’s en pistache en als sluitstuk een showstoppende Kerstboompavlova!
Achter in het boek staat nog een aantal Basisrecepten zoals Basistaartdeeg, Frans taartdeeg, Kruimeldeeg, Lemon curd, Vanillie-extract, Amandelspijs, Stoofpeertjes uit de oven, Speculaaskruiden en Banketbakkersroom. Ik noem ze allemaal maar even, want dit zijn standaardrecepten die kloppen en die je wilt hebben. Om te bewaren. Heel lang bewaren.
De zoete oven van Karin Luiten is een heel fijn boek met oogstrelende foto’s en zeer maakbare recepten, waarmee je heel veel mensen blij kunt maken. Niet in de laatste plaats jezelf.
De zoeten oven | Karin Luiten
Uitgeverij Rood | €26,99
ISBN 9789083334028
Fotografie: Harold Pereira