Het boek BASK over Spaans Baskenland. Met recepten.

inkijkexemplaar op bol.

Intro
Sam D’Huyvetter is chef en eigenaar van het restaurant BAR BASK en van Pintxo Bar Taberna Bask in Gent. Wat hij daarnaast allemaal onderneemt, ontdek je op Njam!
Vuur speelt een hoofdrol in zijn keuken, net zoals het dat doet in het ruige, karaktervolle Baskenland dat hem zo inspireert. Onlangs verscheen zijn imposante zwarte kookboek BASK, waarin Sam zijn liefde voor die streek vol passie deelt.
Toen ik het boek voor het eerst doorbladerde, dacht ik: “Een koffietafelboek.” Mooi om in te kijken, leuk om ergens neer te leggen voor de show. Maar dat bleek een grote vergissing. Vanaf de eerste zin werd ik meegezogen in het verhaal — en las ik het in één adem uit.

Passie
Als ik BASK in één woord zou moeten samenvatten, dan is dat ‘liefdesverklaring’.
Een liefdesverklaring aan het Spaanse Baskenland, aan het hechte team rondom de chef, aan zijn partner Nina, aan de pure producten waarmee hij werkt, aan de leveranciers die die producten met zoveel toewijding maken – en aan het leven zelf.
De recepten in BASK zijn, op een enkele uitzondering na, niet bedoeld voor de gemiddelde thuiskeuken. Ze vormen echter een onmisbaar onderdeel van de verhalen en schetsen een beeld van de gerechten die worden geserveerd in BAR BASK en Taberna Bask.
Daarnaast lezen we uitgebreid over de leveranciers en de ingrediënten die zij produceren: stuk voor stuk gepassioneerde vakmensen die streven naar het allerbeste. Het zijn niet alleen producenten uit de directe omgeving, maar ook uit Baskenland zelf. Een belangrijke partner is bijvoorbeeld Ferme Le Devant.

Pen en papier
D’Huyvetter en zijn vriendin reizen vaak door Baskenland en weten precies waar je de beste restaurants en bars kunt vinden om van heerlijke gerechten te genieten. Als je zelf naar Baskenland gaat, is het slim om pen en papier te pakken tijdens het lezen en de namen van interessante eetgelegenheden en leveranciers te noteren — je zult er ongetwijfeld een paar willen bezoeken. Het is ook leuk om online wat vooronderzoek te doen, bijvoorbeeld naar restaurants als Asador Bedua.

Hulde
De enthousiaste verhalen van Sam D’Huyvetter zijn op papier gezet door journalist, auteur en podcastmaker Evelien Rutten en de prachtige foto’s zijn van Jules August.
Na het lezen van dit mooie boek wil je direct afreizen naar Baskenland maar dan wel graag via Gent. Een diepe buiging voor BASK is op zijn plaats.

BASK | Sam D’Huyvetter
Pelckmans Uitgevers | €69,50
ISBN 9789463838924