30 Megalekkere recepten stap voor stap
Als je van kleins af aan leert bakken, het leuk vindt om te roeren, strooien en kneden, gaat die liefde waarschijnlijk nooit meer over. Daarom is het zo leuk dat er ook echte bakboeken voor kinderen worden gemaakt. Dat heeft Ferm, een Vlaams netwerk door en voor vrouwen, goed begrepen. De recepten uit dit boek komen uit Ons Bakboek (recensie verschijnt binnenkort, red.), maar zijn nu helemaal toegesneden op kinderen vanaf een jaar of 6.
Van alles wat
30 Recepten staan in dit leuke, rijk geïllustreerde, bakboek. En als je goed oplet, zijn er nog vijf extra te vinden! Er is van alles te maken: koekjes en gebakjes, pannenkoeken en wafels, taarten en cake én een paar basisrecepten. Genoeg te kiezen dus. Maar waar begin je? Recepten voor beginnende bakkers herken je aan 1 koksmuts, bakkers die al iets meer durven gaan voor 2 koksmutsrecepten en de echte durvers kunnen zich lekker uitsloven met recepten van 3 koksmutsen.
Beginnen bij het begin
Waar ga je mee bakken? Wat heb je nodig? Hebben jullie alles al in huis? Kinderen kunnen de spullen die ze nodig hebben makkelijk herkennen aan de duidelijke tekeningen. Handig om eerst te lezen zijn de basisrecepten. Meteen 3 koksmutsen: bladerdeeg! Dat is wel een hele uitdaging. Gelukkig is er ook nog zanddeeg, blind gebakken. En nee, dat is niet bakken met een blinddoek om. Het derde en laatste basisrecept is banketbakkersroom. Dat is een belangrijk recept, want dat maakt álles lekker.
Tekeningen en foto’s
Elk recept wordt stap voor stap uitgelegd, met tekeningen erbij. Wat het moet worden zie je op de foto. Heel handig. Soms staat er nog een tip, leuk weetje of een grappig verhaaltje bij. Bijvoorbeeld hoe zwaar de grootste taart ooit woog. Enig idee? Ik zal alvast verklappen dat het meer was dan 1 olifant.
Recepten
Er staat voor elke smaak wel iets in dit bakboek. Bijvoorbeeld de confituurcarré ’s. Dat is plaatgebak met abrikozenjam én abrikozenmoes. Chocolade-macarons met een lekkere vulling, of liever Roomhoorntjes met die heerlijke banketbakkersroom, Brusselse wafels of Zoete aardappelwafels? Ga je meteen voor een echte taart: Bananentaart met witte chocolademousse? Of toch liever die hele makkelijke, super chic klinkende Clafoutis? Daar kun je ook nog eens heel veel mee variëren.
Vreemde zaken?
Je zult af en toe merken dat het een Vlaams bakboek is. Woorden als krieken en confituur verklappen dat. Maar in het recept wordt toch ook steeds de Nederlandstalige variant genoemd, dus de taal vormt totaal geen struikelblok.
Je komt soms het ingrediënt ‘toermargarine’ tegen. Dit is een speciale korstmargarine, die echte bakkers gebruiken. Het heeft een hoger smeltpunt, speciaal voor bijvoorbeeld bladerdeeg. Maar als je dat niet kunt krijgen is ongezouten margarine uit een pakje een goed alternatief.
‘Ons Kinderbakboek’ is een heel leuk vormgegeven bakboek om jarenlang plezier van te hebben. Kinderen die kunnen lezen komen in hun eentje echt een heel eind. En ze worden gewaarschuwd voor scherpe en hete dingen. Dan trekken ze een volwassene aan de mouw. En wees nou eerlijk: het is toch oergezellig om samen met een kind lekkere dingen te bakken in de keuken? Een heerlijk cadeau dus voor een kind, maar ook een beetje voor jezelf.
Ons Kinderbakboek | Ferm
Lannoo | €22,99
ISBN 9789059960831
Illustraties: Evelien Jacobs

