Nog meer Limburgse lekkernijen bakken

Het kookboek Vlaaien van Roel Peeters

naar bol.

Een vlaai is een vlaai is een vlaai. Denk jij zo over vlaaien? Grote kans dat je niet uit Limburg komt, of dat je het eerste boek van Roel Peeters gemist hebt. Want heel veel vlaaien worden gemaakt volgens de regels van de Limburgse vlaai zoals die zijn vastgelegd in de Beschermde Geografische Aanduiding (BGA), goedgekeurd door de Europese Commissie. Hierin staat precies waar een vlaai aan moet voldoen om het predicaat ‘Limburgs’ te krijgen. Je leest er alles over in de inleiding van dit heerlijke vervolg op Vlaai.

Een vlaai is geen taart
Hoewel Vlaaien wat minder gebruikelijke combinaties van smaken en structuren en ook meer soorten deeg en bodems herbergt, onthoud: een vlaai is geen taart! Peeters wijkt dus wel af van de strenge regels, maar hij blijft trouw aan belangrijke principes. Veel aandacht gaat uit naar de basisbereidingen voor de soorten deeg. Je hebt een vlaaipan van 28 of 30 cm. doorsnee nodig en de moeilijkheidsgraad van een recept wordt aangegeven met koksmutsjes. Je kunt ook een qr-code scannen die je naar een aantal instructiefilmpjes brengt vanuit het Bak Atelier van Roel en Cathelijne Peeters in Valkenburg.

Degelijke voorbereidingen
Behalve over de deegbereidingen krijg je uitleg over ingrediënten, materialen, voorbeelden voor het maken van latjes, toesjlaag (Limburgs dialectwoord voor een deegdeksel voor een vlaai red.) en een raster, hoe je noten bruneert, vlaaien lost, slagroom opklopt, toefjes opspuit, eventuele problemen oplost en vaktermen uit de bakkerswereld. Als je daar doorheen bent, ben je klaar voor de recepten. Maar kijk uit, eet eerst even iets. De foto’s zijn smeuïg en smakelijk te noemen; je zou zo je vinger in de slagroom willen stoppen. En dan: waar te beginnen? De Limburgse mangovlaai met kokoskruimel? De Rijstevlaai met hazelnootroom? Start je met het basisrecept voor een Puddingbodem of ga je gelijk door naar de Puddingbodem met passievruchtenbavarois met muntschuim? Het volgende basisrecept is voor een Harde wenerbodem. Daar kun je bijvoorbeeld een Stoofperenvlaai op maken. Op een biscuitbodem maak je een Franse citroenvlaai en op een bladerdeegbodem zelfs een Sinterklaasvlaai!

Het zijn 35 verrassende recepten geworden en je kunt ze allemaal maken. In dit mooie boek, waar kennis en kunde vanaf straalt, word je goed meegenomen op je reis door vlaaienland. En heb je, naast het boek en de instructiefilmpjes, toch liever wat meer persoonlijke ondersteuning? In hun Bak Atelier in Valkenburg worden dagelijks workshops gegeven. Kun je misschien gelijk je boek laten signeren. Vlaaien is een heerlijke aanvulling op je repertoire, heeft een stevige kaft en blijft fijn openliggen. En vergeet niet: het gaat om de smaak en daarom wenst Peeters je veel vlaaibakplezier!

Vlaaien | Roel Peeters
Forte Culinair | €29,99
ISBN 9789000398546
Fotografie: Gerhard Witteveen