Van koken en bakken tot stampen, stoven, pureren en frituren
Eén knolletje, bijna 200 recepten. Dat is in het kort de inhoud van Aardappelbijbel. Het kón ook bijna niet uitblijven als je én culinair journalist bent én zoon van een aardappelboer. Ergens kom je die aardappel natuurlijk weer tegen in je werk. Het had ook een haat/liefdeverhouding kunnen worden, maar gelukkig sloeg de weegschaal naar de kant van de liefde uit voor Jaques Hermus. Daar worden veel mensen nu blij van.
Als je al een beetje bekend bent met de ‘Bijbel’-serie, dan ken je de vaste opmaak. Een inleiding, inhoudsopgave, kennismaking met de schrijver, keukenbenodigdheden en in dit geval alles wat je wilt weten over de verschillende aardappelrassen en hun herkomst.
De hoofdstukken
De eerste zeven hoofdstukken gaan over wat je met de aardappel op verschillende bereidingswijzen kunt maken. Dus door ze te koken, stomen, poffen, bakken, stampen, hutsen, pureren, stoven, frituren, of in de oven te bereiden. De laatste vijf hoofdstukken gaan over specifieke gerechten met aardappel, zoals soep, pannenkoeken, salades, brood & desserts en als extra krijg je nog een hoofdstuk met sauzen en condimenten, want daar wordt alles feestelijker van.
Wereldgerechten
Omdat Hermus door zijn culinaire reizen met heel veel keukens kennis heeft gemaakt, beperkt de receptuur zich dan ook niet tot de Hollandse pot. Zo deelt hij ook een heel aantal heerlijkheden uit de Elzas. Bijvoorbeeld Hardaepfelpflutta, een soort oliebol van aardappel. Bij elk recept staat of het een bij- , hoofd- of nagerecht betreft, voor hoeveel personen het recept is en hoelang je er ongeveer mee bezig bent. Bij dít recept staat bij het aantal personen: voor 8 Elzassers of 12 Nederlanders. Dat belooft wat!
Door naar Italië voor Gnocchi di patate met boter-saliesaus. Doe je ogen even dicht en herhaal. Proef je het al? En toch werd de aardappel daar vroeger als veevoer beschouwd.
Liever Chinees? China is de grootste producent van aardappels ter wereld. Wist je dat? Probeer Culiu tu dou si. Het zijn aardappelsliertjes met azijn, chilipeper en lente-uitjes.
Aloo gosht is een gerecht dat het midden houdt tussen een stoofschotel, curry en soep en komt uit de streken rond Pakistan, Noord-India. Kapsalon komt natuurlijk uit Rotterdam.
Wil je liever Engels? Maak de Fish pie. Polen? Babka. Frankrijk? Omelette Parmentier. Koreaans of Japans: allerlei soorten pannenkoeken. En ja, Hollandse pot kan ook. Zuurkoolstamppot staat er ook gewoon in. Lekker met spekjes, kruidnagels en een beetje nootmuskaat.
Je vindt trouwens ook interessante reportages over Nederland, Frankrijk, Ierland en Peru als ultieme aardappellanden.
Ook mooi en romig
Ja, ook mooie gerechten kun je maken met aardappel. Kijk maar naar het fijne voorgerecht uit Peru: Causa Limeñ. Met o.a. limoen en peperpasta, hardgekookte eieren en avocado.
En romig? Ga direct naar bladzijde 181 voor een romige uitvinding van een Zweedse vriend/collega van Hermus. Het gerecht heet Potatatto en je maakt het met knoflook, ui, roomboter, slagroom, wijn, bouillon, lekkere harde kaas en o ja, aardappelen. Kruimige.
Als je alles gehad hebt…
… dan zijn er nog toetjes. Eentje die je zo van de pagina lijkt te kunnen eten is Kaap-Maleise aardappelpudding. Misschien moeten wij even wennen aan het idee om gecondenseerde melk en gedroogd fruit toe te voegen aan onze piepers, maar ik ga het wel proberen. Of misschien eerst de Chocolaardappelfudge?
En dan het laatste hoofdstuk met sauzen en condimenten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld dips, mayonaises, sauzen, ketchup, peperpasta’s, pindasaus en mojo’s. Om alles nóg lekkerder te maken.
Aardappelbijbel. Als je gek bent op aardappels, of er juist eens meer mee zou willen doen, dan is dit jouw boek. Behalve de mooie verhalen, de recepten die je overal brengen en de uitleg over de veelzijdigheid van deze eenvoudige knol, zijn de foto’s ook om van te watertanden. Een gevarieerd en doorwerkt boekwerk van de hand van iemand die het met de aardappellepel is ingegeven.
Aardappelbijbel | Jacques Hermus
Carrera Culinair | €34,99
ISBN print: 9789048872466
ISBN e-book: 9789048872473

