Sabrina Ghayour is de ster van de Midden-Oosterse keuken. Zie bijvoorbeeld haar eerdere kookboeken Persiana Elke dag en Flavour. Zojuist verscheen Persiana Easy. Zoals de titel al aangeeft zocht Sabrina Ghayour naar eenvoudige recepten zonder in te boeten aan smaak. Eenvoudig betekent overigens niet per se snel.

Persiana Easy

link naar Bol

Persiana Easy heeft een prachtige luxe omslag met goud print, allesbehalve eenvoudig. Het boek is in acht hoofdstukken verdeeld. We beginnen met Dips, snacks & lichte hapjes die je zó of als onderdeel van een maaltijd kunt serveren. Turkse linzen-bulgurköfte, zoete-aardappeldip met basilicum & feta of wortelchips met za’ataryoghurt. Door de kruiden komt het Midden-Oosten tot leven.

In heel het boek ontmoet Oost West. Bijvoorbeeld in de kebabbroodjes; een mix van saucijzenbroodje en kebab. En in pittige Wellington met aardappel. Behoorlijk wat recepten in Persiana Easy zijn vegetarisch (en vegan te maken) naast klassiekers met vlees als gekruide polow met rundergehakt & tomaat, biryani op Pakistaanse wijze, lamscurry en tandoori kipdrumsticks met harissa.
Je vindt deze recepten in de hoofdstukken Comfortfood, Doordeweekse maaltijden en Geroosterd vlees & traybakes.

Groenten en Salades hebben hun eigen deel net als Zoete lekkernijen. Het hoofdstuk met salades kent zowel rijke maaltijdsalades als lichte bijgerechten. Ingrediënten die typisch zijn voor de Perzische en Midden-Oosterse keuken komen uiteraard aan bod. Denk aan granaatappel, yoghurt, ingelegde citroenen en gerookte aubergines.
Het pikante warme neefje van de hummus (geprakte gekruide kikkererwten) komt zeker een keer op tafel. Net als de gevulde minipaprika’s met dadelcouscous en feta. En, en, en zo kan ik nog wel even doorgaan want er is zoveel lekkers.

Bijzonder prettig zijn de suggesties wat goed bij een bepaald gerecht past, zeker als je (nog) niet goed thuis bent in de Midden-Oosterse keuken. Die vind je onderaan veel recepten; ‘serveer met’. Persiana Easy sluit af met zoete lekkernijen. Uiteraard ontbreekt een baklava-achtig gerecht niet, genaamd bokay. Ook een Turkse zoete börek en Griekse bougatsa worden met filodeegvellen gemaakt.

Persiana Easy is een superfijn kookboek om kennis te maken met de keuken van het Midden-Oosten, inclusief Turkije en Griekenland. Een inkijkexemplaar vind je op Bol.

titel: Persiana Easy
auteur: Sabrina Ghayour
fotografie: Kris Kirkham
vertaler: Kim Steenbergen
uitgever: Good Cook
ISBN9789461433428
adviesprijs €29,95