Het kookboek De Spaanse keuken van Andalusië

naar bol.

De grande dame van de Spaanse keuken (en wijn!), Maria José Sevilla, trakteert ons op het boek De Spaanse keuken van Andalusië. Het is niet haar eerste kookboek maar wel het eerste dat in het Nederlands is vertaald. En dat werd weleens tijd ook want ze heeft een aantal erg fijne kookboeken gepubliceerd.
Deze keer bezoeken we Andalusië, een regio in het zuiden van Spanje waarin veel afwisseling in het landschap is en we treffen er bekende steden zoals Sevilla, Granada en Marbella. Maria José Sevilla is geboren in Madrid, woont in Londen en heeft een huis in Aracena, vlakbij Sevilla. Ze weet als geen ander wat de keuken van Andalusië te bieden heeft.

Raciones
Het boek begint met een inleiding en daarna een hoofdstuk over de ingrediënten in de keukens van Andalusië. Als je dat allemaal leest dan zie je direct dat Maria José Sevilla een doorgewinterde culinaire schrijfster is. Ze kan zo smakelijk vertellen en de geuren en kleuren van de streek komen in iedere zin naar boven en spatten ook van de mooie paginagrote zonnige foto’s af.
De recepten starten we met Tapas & raciones. Raciones betekent “porties”. Het zijn gerechten die groter zijn dan de tapashapjes. Je kunt in restaurants vaak kiezen uit een tapa of een ración. Die laatste deel je dan met tafelgenoten.

Zoveel meer
Ieder hoofdstuk vangt aan met een inleiding betreffende de culinaire geschiedenis van de gerechten. Boven ieder recept treffen we ook weer een wat korter stuk tekst specifiek over het recept dat volgt. De recepten zijn uitgebreid uitgeschreven en uiteraard lees je dat eerst goed door voor je aan de slag gaat.
De tapas die we zien zijn allemaal even heerlijk maar de keuken van Andalusië is zoveel meer dan dat. Niet alleen vinden we aan de kust veel visgerechten, ook is Andalusië de natuurlijke habitat van het Ibérico varken.

De recepten
Groenten zijn er in overvloed, net als specerijen en fruit. We zien veel invloed uit het verleden toen de Moren hun culinaire gewoontes naar Spanje brachten. Maar we zien ook de nieuwe Spaanse keuken. Zoals we in het begin van het boek lezen vindt er in heel Andalusië een fascinerende culinaire revival plaats. Dit is te danken aan de jonge getalenteerde Spaanse chef-koks die aan de weg timmeren.
We zien geweldig lekkere recepten zoals aardappelomelet met gekarameliseerde uien, gebakken aubergines met melasse, gekonfijte kleine tuinbonen met citroen, knoflook en munt, linzenstoof met chorizo en gezouten buikspek, overheerlijke salades en visgerechten. En de zoetekauwen kunnen hun hart ophalen in het laatste hoofdstuk.

Hier en daar treffen we grote sfeervolle tekeningen van de getalenteerde Alex Green. En daarnaast, zoals al gezegd, de prachtige foto’s van Nassima Rothacker en Clare Winfield.
De Spaanse keuken van Andalusië is een uitermate fijn kookboek geworden met heel veel lekker leesvoer als extraatje. Een kookboek dat ieders aandacht meer dan waard is.

De Spaanse keuken van Andalsië | Maria José Sevilla
Edicola Publising | €27,95
ISBN 9789493358799
Vertaling: Gabriëlla van Karsbergen

De kaart van Andalusië